fbpx

Александар Дивовић ослобођен оптужби по тужби председнице СО Пожега – првостепена пресуда Основног суда у Пожеги

У петак, 22.06. 2018. године у Основном суду у Пожеги одржан је главни претрес по тужби за увреду председнице СО Пожега Зорице Митровић против Александра Дивовића. Председница СО Пожега Митровић тужила је Дивовића за кривично дело увреде из члана 170, става 2 КЗ Србије због говора који је он одржао на протестном скупу грађана 11. фебруара 2018. године. То је био први протестни скуп који је организован против одлуке скупштинске већине у Пожеги да за суму од сто хиљада евра општина откупи један нелегални објекат у сувласништву супруга председнице СО.
За само суђење од почетка је владало велико интересовање јавности. На суђењу је поред тужиље и њеног заступника било присутно још десетак грађана Пожеге у својству јавности. Окривљени Александар Дивовић износио је своју одбрану око сат и тридесет минута и она се заснивала на уставном начелу слободе мишљења и изражавања, различитим међународним конвенцијама и судској пракси Европског суда за људска права који штите то начело.Суд у Пожеги је закључио, у складу са правним схватањем Кривичног одељења Врховног суда Србије од 25. новембра 2008. године, да вредносни судови о јавним личностима у правилу не би требало да потпадају под одредбе кривичног законодавства, јер интервенција у таквим случајевима није неопходна у демократском друштву. Границе прихватљиве критике су шире када је реч о јавним функционерима у односу на приватна лица. За разлику од обичних грађана, који то својство немају, јавни функционери су неизбежно и свесно изложени помном испитивању сваке своје речи и дела како од новинара, тако и од јавности уопште, те стога морају испољити већи степен толеранције.
У складу с тим, тужба госпође Митровић је првостепено одбијена у целости, а Дивовић је као оптужени ослобођен сваке одговорности. У ширим размерама куриозитет је да је општиснко руководство у Пожеги од почетка године поднело више кривичних тужби против политички неистомислећих суграђана, и то најчешће за кривично дело увреде. Ово није једина тужба коју су представници општинског руководства поднели против Дивовића. Председник општине Пожега Милан Божић тужио је Дивовића за увреду чак три пута и ово суђење одлична је увертира за главни претрес по тужбама председника Божића за исто кривично дело.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.