fbpx

Анализа програма ТВ Пожега: доктрина потпуног игнорисања опозиције

У периоду од 15. јануара и 8. фебруара, Иницијатива за Пожегу анализирала је 247 јавно доступних централних информативних емисија ТВ Пожега емитованих у току 2020. године. Тим од шест особа анализирао је укупан број прилога, време трајања свих прилога, као и број и време трајања прилога у којима су заступљени представници власти и представници опозиције. Комплетан извештај можете преузети овде.

Добијени резултати нису изненађујући, али су свакако поражавајући – док су представници власти током 2020. године говорили или били протагонисти у 206 прилога, са укупним трајањем од 12 сати, 52 минута и 8 секунди, о опозицији је направљено свега шест прилога за читаву годину (0,4% од свих прилога).

Занимљиво је и то да је у тих шест прилога простор у пет случајева добио Милан Стаматовић, а у једном – Војислав Шешељ. Другим речима, и то мало медијског простора добили су политичари чија је опозициона оријентисаност упитна. Са друге стране, Иницијатива за Пожегу, Демократска странка, Странка слободе и правде, Двери и друге релевантне опозиционе опције у општини Пожега и на републичком нивоу нису добиле ни један једини секунд времена на ТВ Пожега током 2020. године!

Табела 1 – Укупни налази о заступљености политичких актера на ТВ Пожега током 2020.

Анализа програма ТВ Пожега: доктрина потпуног игнорисања опозиције

Гледајући по месецима, број прилога о власти је уочљиво највећи у јуну (54). Недвосмислени разлог за то је чињеница да су тада одржани избори, те да су се тиме владајуће странке подупирале. Са друге стране, актери који су подржавали бојкот избора нису добили ни секунд времена како би образложили своје становиште.

Поред представника власти, представници локалних установа и јавних предузећа су добили простора у 199 прилога током 2020. године, у којима су представљали свој рад. Мада су руководиоци и представници установа/ЈП усмерени на информисање јавности о свом раду, за очекивати је да ће о свом раду говорити у позитивном светлу. Уз то, више директора установа/ЈП су чланови владајућих странака или су им блиски, што је додатни подстицај за похвалу не само своје организације, већ и локалног руководства и њихових политика. Комплементарно са налазима о извештавању о представницима владајућих странака, највише се о раду локалних установа/ЈП и о изјавама њихових руководилаца извештавало током изборног месеца јуна – тада је приказано 36 прилога.

Графикон 1 – Број прилога са представницима владајућих и опозиционих странака, према месецима

Анализа програма ТВ Пожега: доктрина потпуног игнорисања опозиције

Док је потпуно разумљиво и пожељно да локални медији извештавају о раду политичких и других локалних установа, те да се у одређеној мери више извештава о њиховом раду него раду опозиционих група (пошто одговарају јавности за свој рад), значајна и драматична диспропорција у извештавању може створити потпуно једнодимензионални приказ стварности.

Иницијатива за Пожегу подсећа да оваквим извештавањем ТВ Пожега крши Закон о јавном информисању и медијима који прописује да извештавање мора бити истинито, потпуно и благовремено (члан 5), те да је потребно обезбедити разноврсност извора и медијских садржаја, како би гледаоци могли да формирају сопствено мишљење о појавама, догађајима и личностима (члан 6). Једнострано представљање стварности је противно правним и моралним начелима, а без слободних медија и јавне дебате о актуелностима нема ни слободе, демократије, поштених избора, али ни дугорочног просперитета у друштву и локалној заједници.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.