fbpx

БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ КАО УВОД У СЛОМ БУЏЕТА

САОПШТЕЊЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ПОЖЕГУ, 06.03. 2019.

За четвртак, 07.03. 2019. године с почетком у 10 часова заказана је XX седница Скупштине општине Пожега. Међу 17 тачака дневног реда седнице од посебног значаја за грађане Пожеге је пета тачка – Одлука о бесплатном превозу на територији Општине Пожега уз ценовник, ред вожње и списак подизвођача за вршење услуга бесплатног јавног превоза на територији Општине Пожега.

Иницијатива за Пожегу је у ранијем саопштењу „Истина о бесплатном превозу“ указала на бројне незаконитости у спровођењу јавне набавке за услугу бесплатног јавног превоза и упозорила да ће овакав модел јавног превоза буџет општине Пожега на крају коштати много више него претходних година. Није требало да прође много времена од увођења бесплатног јавног превоза почетком године да би се наше прогнозе показале чак и као умерене.

У члану 1. Одлуке о бесплатном превозу из дневног реда седнице наводи се да „вредност закљученог Оквирног споразума који је закључен на период од 24 месеца износи 50.000.000,00 динара без пдв-а“ или 25 милиона годишње. Бесплатан јавни превоз у Пожеги је прорадио 14. јануара ове године. Према провереним информацијама од ангажованих превозника, за услугу бесплатног јавног превоза, рачун за 15 дана јануара износи нешто више од 4.300.000,00 динара.

Пошто је предвиђено да бесплатан јавни превоз функционише преко целе године, простом математиком можете овај износ да помножите са 2 да добијете цену за цео месец, а затим са 12 да израчунате цену на годишњем нивоу. Уз све уштеде и корекцију цене, годишња цена за услугу јавног превоза код изабраног понуђача достићи ће износ од преко 80 милиона динара, а средства предвиђена за једну годину биће потрошена већ у првој трећини ове године. После тога нам следи ребаланс за ребалансом и продубљивање већ постојеће буџетске кризе из које се не назире излаз.

Један од разлога зашто ће стварна цена за услугу бесплатног јавног превоза толико да одступа од пројектоване је и чињеница да је цео посао између општине Пожега и изабраног понуђача „Либертас“ из Ивањице склопљен симулацијом поступка јавне набавке, док је стварне услове по којима ће функционисати јавни превоз незаконито и лично уговорио председник општине Пожега Милан Божић с власником фирме „Либертас“. Тако је у конкурсној документацији као начин обрачуна цене услуге наведен број путника (и, у складу с тим, издати број бесплатних карата), а у напомени понуђача да ће се цена рачунати по километру. Када се саберу релације и број полазака и помноже са ценом по километру опет долазимо до суме од преко 80 милиона динара за годину дана.

У образложењу одлуке се наводи: „Ова Одлука се примењује од 01.01.2019. године, јер је то у општем интересу свих грађана, никога не оштећује а свима даје могућност бесплатног превоза, а сазивање седнице само због доношења једне одлуке на почетку године је било нерационално са гледишта укупних трошкова организовања седнице“. Поставља се питање како је било ко унапред могао да зна да ће ова одлука бити усвојена на седници СО два месеца после почетка бесплатног јавног превоза? Одлуке локалне самоуправе као општи подзаконски акти не могу се примењивати ретроактивно јер то забрањује Устав Републике Србије (члан 197), а могуће штетне последице по буџет грађана Пожеге сувишно је и набрајати.

Позивамо све одборнике владајуће већине да сутра НЕ ГЛАСАЈУ за ову штетну и незакониту одлуку и да предупреде сасвим сигурну буџетску катастрофу која због ње следи. У противном, Иницијатива за Пожегу опет ће морати да покрене управни спор против ове одлуке, а републичкој саобраћајној инспекцији да укаже на све незаконитости у њеном спровођењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.

Изборник