fbpx

Борба за чист ваздух

“Протести и скупови којима грађани захтевају чист ваздух и здраво и безбедно окружење одржава се истовремено у преко 20 градова широм Србије.
Грађани захтевају конкретне мере које ће обезбедити здраву животну средину и спречити последице дуготрајног загађења и игнорисања овог проблема!”

Која је прва асоцијација за наш град? Магла! За пожешку маглу чули су и људи који никада у Пожеги били нису.

Пожежани су се навикли на маглу, саживели се са њом. Деценијама праве шале на сопствени рачун. Али, више нам није до шале, када знамо да се у нашој општини драстично повећао проценат оболелих од карцинома плућа. Да ли је наша магла чиста магла или је препуна суспендованих честица, као што су чађ, тешки метали и сл. Све те микро честице праве микро ранице у нашим плућима које доводе до разних болести респираторних органа, са лакшим или тежим исходом.
Зашто се у нашем граду никада није мерио квалитет ваздуха? Зар није логично мерити квалитет ваздуха баш у котлини са пуно магле, у граду у коме нема градске топлане на гас, већ на хиљаде индивидуалних ложишта и у граду са много јефтиних, из Европе одбачених, аутомобила?

 

Прича се не завршава само мерењем квалитета ваздуха. Потребан је озбиљан план и програм како постепено смањивати загађење читавим низом мера све до потпуно здраве животне средине.

Иницијатива за Пожегу захтева од органа управљања у Општини Пожега да се хитно почну мешати у свој посао и радити у интересу здравог и квалитетног живота свих грађана општине Пожега.
За почетак, имамо три захтева за здравију животну средину:

 1. Набавка и уградња мерних станица за контролу квалитета ваздуха, са дневним извештајима и очитавањима доступним свим грађанима путем Интернета, уз препоруке о превентиви или заштити грађана.
 2. Доношење Одлуке о расписивању Јавног конкурса за суфинансирање мера енергетске ефикасности на породичним кућама и стамбеним зградама, као што комшије ужичани раде већ годинама, и то, у виду:– Набавке и уградње материјала за изолацију спољних зидова на породичним стамбеним објектима
  – Набавке и уградње столарије са одговарајућим термичким својствима на породичним стамбеним објектима
  – Набавка котлова или етажних пећи на дрвни пелет за породичне стамбене објекте
  – Набавка котлова на гас за породичне стамбене објекте и за станове у стамбеним зградама
  – Субвенционисање прикључка на гас за породичне стамбене објекте и за станове у стамбеним зградама.
 3. Инсистирамо на промени Просторног плана, тако што ће бити забрањена изградња МХЕ на целој територији општине Пожега и раскиду Протокола о сарадњи са „Krisnev MHE“ dоо Београд. Зашто Општинско веће игнорише све захтеве на ову тему?
Живот и здравље људи су на првом месту. Ово су озбиљни проблеми и озбиљан рад. Пратићемо сви!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.