fbpx

„ЧИСТА СРБИЈА, А ПРЉАВА ТЕХНОЛОГИЈА. НЕШТО СМРДИ” Добар дан ЈКП СКРАПЕЖ ВОДЕ!

Проф. др Чедо Максимовић:

“Овим програмом, као стручњак хидро струке требало би да будем одушевљен. Био сам врло задовољан када сам чуо да је Србија покренула такав програм. Програм „Чиста Србија“ би требало да буде чиста вода на извору.

Али, чим сам разгрнуо првих пар дана и видео шта се све спрема, ова вода је већ на извору, не само загађена, већ токсична. Програм је са много мана и по мом мишљењу не би требало да се примењуje, већ да одмах доживи корените промене. Програм може да се спроведе, али уз драстичне промене у свим сегментима. Овако како је почело боље да се не примењује јер ће трајно уништити и оно мало квалитета животне средине, задужиће земљу и урадиће се инфраструктурни системи по застарелим методологијама и технологијама којих ће се наредне генерације стидети.

Објаснићу зашто тај програм не ваља, зашто га треба вратити на почетак, а у томе грађани имају велику улогу. Ако се допусти да овај програм прође како је замишљен и како је већ кренуо, како се све полуге власти хвале да ће решити све еколошке проблеме, да ће Србија постати најчистија… – да се не заваравамо, то је велика неистина.

Ових дана је актуелан Рио Тинто. Видите, тај токсични систем великих размера ће, ако би се применио, а надам се да неће, загадити десетак одсто територије. Програм „Чиста Србија“ треба да направи 300-ак постројења за пречишћавање вода. Ако се буде радило по овој технологији то су мали пројекти Рио Тинто у свим градовима, почев од Београда.

Немамо много постројења, па може да се прескочи неколико деценија, можда и цео век, мучења са старим технологијама, да се примени нешто што је најновије, најчистије, мало, јефтино за градњу и експлоатацију, не смрди, мало муља производи и може да се централизује, није потребно да се воде велики колектори дуж река да би се то одвело на пристојно растојање, као што је Цветојевац далеко од Крагујевца.

Ово је моја листа намера, овде има места за све, да свако себе пронађе и урадимо нешто смислено.

Програм „Чиста Србија“ има племениту намеру, да Србију очисти и да првенствено побољша квалитет воде у водопријемницима и квалитет ваздуха. То су одличне идеје, цели свет на томе ради. Али, проблем је што је овде примењен сувише застарео концепт у застарелом правном оквиру и нездравој друштвеној атмосфери где је систем доношења одлука, уместо ланца, сведен на једног или два човека.

Кроз наредне програме ћу да докажем ово што сам изнео као велику забринутост и узнемирење. Мојих 50 година стручног рада, који је доста примењен у свету, не може да се примени у Србији јер је неко намирисао плен „велике инвестиције“. О томе градови и градоначелници ћуте, не смеју да спомену – „то се решава на централном нивоу“. Ваљда и централни ниво има неку одговорност на наредне генерације.”

У понедељак 6.6.2022. године одборници СО Пожега усвојиће, без икаквих питања, Правилник о раду ЈКП Скрапеж воде, Посебан програм о коришћењу средстава из буџета оснивача ЈКП Скрапеж воде и Одлуку о висини накнаде за надзорни одбор.
Оснивање и постављање в.д. директора Небојше Лијескића усвојено је на фебруарској седници СО Пожега. Предузеће је формирано на основу Међуопштинског споразума о сарадњи на пројекту изградње и управљање регионалним системом за сакупљање и пречишћавање отпадних вода потписаног од стране града Ужица и општина Ариље, Ивањица, Косјерић и Пожега.

У прошлом месецу Управа за заштиту биља расписала је тендер за израду Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта регионалног пречишћавања отпадних вода на територији Пожеге, Ужица и Ариља, који истиче 10. јуна. Очигледно је у међувремену усвојено решење да регионално постројење обухвата Ужице, Пожегу и Ариље, а да Ивањица и Косјерић имају засебна постројења. Задужена за праћење пројекта је Републичка дирекција за воде. Вредност целокупне инвестиције решавања отпадних вода у свих пет локалних самоуправа је око 69 милиона еура. (Европска унија је определила 500 милиона еура за 17 локалних самоуправа у целој Србији).

Од опредељених 69 милиона еура, 6 милиона еура одобрено је за уређење локалне водоводне и канализационе инфраструктуре.

Било би добро када би одборници превентивно деловали, када би се на проблем указало на самом почетку и спречило узалудно бацање огромних финансијских средстава. Било би добро да одборници раде свој посао! Да слободно питају и инсистирају на одговорима надлежних све док и деци не буде јасно шта ће то да се ради, зашто, како, када и ко и за колико новаца!

  • Зашто се прави централно пречишћавање отпадних вода у Пожеги за прихватање отпадних вода из ТРИ града, када су светски тренд мала постројења, чиста, јефтина за градњу и експлоатацију, не смрде, мало муља производе и могу да се централизују, није потребно да се воде велики колектори дуж река да би се то одвело на пристојно растојање?
  • Да ли је истина да ће се у предвиђеном постројењу користити, за Европску унију неприхватљива, застарела кинеска технологија за пречишћавање отпадних вода?
  • Како ће се искористити 6 милиона еура за уређење локалне водоводне и канализационе инфраструктуре у нашем граду – да ли ће се заменити азбестне водоводне цеви, да ли ће се изградити недостајућа фекална и кишна канализација, да ли ће се раздвојити фекална и кишна канализација?
    Одборници, слободно наставите низ са питањима… Немојте само подизати руке и журити на аутобус.
О осталим тачкама дневног реда да не причамо сада. Седница би могла трајати тачно 5 дана. И то мало да нам буде!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.