fbpx

Даље нећеш моћи

У четвртак смо скренули пажњу јавности на вест о почетку извођења геолошких истраживања на територији општине Пожега.

На основу документа са званичног сајта општине Пожега може се видети да радови почињу 17. априла и да их изводи предузеће Jadar Lithium doo Београд.

Ову компанију прате контроверзе у пословању, спрега са властима на штету локалног становништва и животне средине, као и неславни подаци о трајно нарушеном биодиверзитету на локацијама где је експлоатација већ у току. Према оцени стручњака, за потребе рудника је неопходно ЦРПЕТИ ВЕЛИКЕ КОЛИЧИНЕ ВОДЕ, због чега је могуће да у летњем периоду дође до суше, док је ТОКСИЧНИ КОКТЕЛ ХЕМИКАЛИЈА који се користи за извлачење литијума из земље способан да се инфилтрира у оближње реке, потоке и снабдевање водом, наносећи немерљиву штету.

Због најаве доласка ове компаније, Иницијативи за Пожегу се обраћа све већи број забринутих мештана села Добриња, али и еколошки покрети и активисти спремни да дају подршку у предстојећој борби, борби која ће се очигледно свести на судар малог човека и великог профита. Наша организација је потпуно посвећена овој несумњиво приоритетној теми јер интереси локалне заједнице и добробит свих људи у њој морају бити на првом месту.

Да републичка, а тако и локална власт не деле тај став, доказ је и „добродошлица“ оваквим компанијама и инвеститорима. Након неколико протеста одржаних почетком године поводом најаве отварања рудника Rio Tinto у близини Лознице, председник Србије Александар Вучић је изјавио да умире од смеха када протестују због јадарита, а Србија нема ни море, ни друга природна богатства која би јој ОДМАХ МОГЛА ДОНЕТИ МИЛИОНЕ. Те милионе грађани Србије ни досад нису имали прилике да виде. Оно што све чешће виде јесу реке у оклопу, ваздух у боји и голет. Јуче и данас су одржани протести испред мултинационалне компаније Rio Tinto у Београду која је и стопроцентни власник пројекта „JADAR“. Грађани су им поручили: „Црвени картон за Рио Тинто!“ Чекамо изјаву председника. Чекамо и представнике локалне власти да се огласе поводом доношења овакве одлуке и потенцијалне опасности по животну средину.

На основу координата из званичног Обавештења о почетку извођења геолошких истраживања, представљамо вам локације са именима власника парцела на којима су планирана бушења.

 

 

 

 

 

 

Ови подаци су преузети из јавно доступне базе података Републичког геодетског завода i е-катастра. 

Користимо прилику да захвалимо свима који препознају значај ненарушене животне средине и позивамо све мештане, али и све друге које је ова вест узнемирила да дођу у недељу, 11.04. у 20:00 у Дом културе, Средња Добриња како бисмо били у приправности и организовали даље активности.
Удружимо се. Време је!

1 коментар. Leave new

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.