fbpx

Добар или лош рад Штаба за ванредне ситуације у Пожеги?

На порталу Пожега онлајн (Požega online) појавило се непотписано писмо јавности у којем се грађани обавештавају да Општински штаб за ванредне ситуације ради добро, те се одбацују критике „неких“ удружења грађана. Даље у тексту, „нека“ удружења постају „неко“ удружење, а касније се наводи „нека“ активисткиња и „нека“ београдска телевизија. Из необјашњивог разлога се сви актери помињу на конспиративан начин.
Да ли је то део (досадашње) стратегије да се ни под разно не да медијски простор критичком мишљењу у пожешким медијима, тек јасно је да се овде инсинуира на Иницијативу за Пожегу.

Ситуација у којој се налазе и Пожега и цела Србија у претходним месецима је врло озбиљна. Испоставило се да није у питању „најсмешнији вирус“, већ озбиљна и дугорочна претња по здравље свих категорија становништва. Активисти Иницијативе за Пожегу деле такву судбину и, солидарно са суграђанима, али и са зебњом, прате ситуацију. Од самог почетка, па све до данас смо позивали грађане на личну одговорност, поштовање превентивних мера, указивали на опасност услед епидемије, али смо својим деловањем на одговорност позивали и надлежне органе – пожешку власт и Општински штаб за ванредне ситуације.

У најкраћем, критике су се тицале транспарентности рада Штаба и извештаја о броју оболелих и преминулих, комуницирања са јавношћу, као и (не)адекватности, односно (не)активности у погледу мера за сузбијање епидемије.

У писму портала Пожега онлајн се наводи да је критика Штаба усмерена „искључиво ка политичкој промоцији удружења“, да су саопштења удружења „површна“, јер се забога повремено користи колоквијални термин Кризни штаб, уместо званични назив Општински штаб за ванредне ситуације, оптужује се неименована активисткиња да шири дезинформације на „једној београдској телевизији“, те се доводи у питање оздрављење као заједнички циљ свих Пожежана у погледу епидемије.

Не, критике које упућује Иницијатива нису усмерене политичкој промоцији. Умерене су искључиво ка што ефикаснијем третирању епидемије од стране одговорних лица и тела. Покушаји Штаба да боље информише јавност и одлука о увођењу ванредне ситуације на територији општине, а на шта је Иницијатива указивала, показује да критика и активност Иницијативе нису без основа.

https://www.facebook.com/InicijativaZaPozegu/posts/819951825203880

Није срамота „попустити“ под критиком јавности. Напротив, то је саставни и корисни део демократског поретка. Видео који је израдио Штаб, а који указује на озбиљност ситуације и превентивне мере је помак у добром правцу.

Чињеница је да су грађанима ускраћиване благовремене информације о броју оболелих и преминулих.

Да ли је одговорност искључиво на локалној самоуправи, то је питање, али она треба јасно да се одреди по том питању, а не да има сужањски однос према државним органима. И док се активисткиња Иницијативе критикује због „паушалних процена“ о броју преминулих, Општина проглашава Дан жалости због преминулих суграђана (у множини), док је по званичном извештају број преминулих један. Наша активисткиња је јасно раздвојила званичне од незваничних информација, а (закаснели) извештај указује управо да је број преминулих четири. Да ли то значи да је Штаб намерно одлагао саопштавање стварног броја преминулих, док је доносио одлуку о Дану жалости?

закључак
Закључак којим Општина Пожега проглашава ,,ДАН ЖАЛОСТИ” донет 14.07.2020. ГОД.
обавештење
Саопштење ЗЗЈЗ Ужице од 14.07.2020. год.
обавештење
Саопштење ЗЗЈЗ Ужице од 15.07.2020. год.

 

Док се у писму наводи да Штаб ради редовно и добро, те да му није потребан медијски публицитет, напомињемо да је врло важно да рад буде транспарентан и медијски пропраћен, како би јавност видела како Штаб функционише, које су то актуелне и релевантне информације и како би постојала свест о томе да се све време налазимо у кризи (отуда наш израз кризни штаб). Зато је наш став од самог почетка епидемије да је обавештеност кључ у превентиви. Јер када је рад Штаба невидљив или када Председник републике и Премијерка улазе у интеракцију са другим људима и не носе маске, није реално очекивати од обичних људи окренутих свакодневном животу да мере схватају озбиљно.

 

Добар или лош рад Штаба за ванредне ситуације у Пожеги?
Дневни лист ,,Данас” и изјава председника општине Пожега
У сваком нормалном друштву, активност грађана и опозициона активност се посматрају као неизоставни и корисни део друштвених и политичких процеса – на тај начин постоји критика и коректив потеза власти која захваљујући томе исправља своје грешке и бива одговорна грађанима. У том погледу, означавање активности Иницијативе за Пожегу као злонамерних је, посебно у овим околностима, крајње неумесно, некоректно и штетно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.