fbpx

Дом здравља Пожега – двапут мери, једном сеци

Нема становника наше општине који не жели да се наш Дом здравља осавремени, како у функционалном смислу, тако и у архитектонском. Годинама се пребацивала лоптица надлежности од Здравственог центра Ужице до локалне самоуправе Пожега.

Но, 2018. године се Општинска управа Пожега (у даљем тексту ОУП) одважила и кренула озбиљно, од почетка, да реши Дом здравља. У октобру 2018.г. расписује јавни позив за Услугу израде пројектне документације за санацију, адаптацију и реконструкцију Дома здравља у Пожеги. У новембру ОУП доноси Одлуку о додели уговора за јавну набавку мале вредности понуђачу „АРХИТЕКТИ ТОМИЋ“ доо Горњи Милановац на износ 2.080.000,00 динара без ПДВ-а. У децембру се закључује уговор. Прича се да је пројекат урађен, плаћен и послат у Канцеларију за јавна улагања, где је речено да је пројекат одличан и да ће средства бити одобрена током 2019.године, а евентуалне допуне ће се радити „у ходу“. Фино.

Дом здравља Пожега - двапут мери, једном сеци

Међутим, у јануару 2020. године ОУП расписује јавни позив за Услуге израде пројеката, где се траже такви услови да се могао јавити само један понуђач (примера ради: „да понуђач мора да располаже са минималним кадровским капацитетом“: најмање 35 извршилаца и најмање 17 инжењера разних струка). 30. јануара 2020.г. ОУП доноси Одлуку којом се додељује оквирни споразум Групи понуђача: ENSOL доо Београд – носилац посла, QUIDDITA доо Београд, SIPING доо Београд и GAUS доо Београд (у даљем тексту ENSOL) на 50.000.000,00 динара. 7.фебруара 2020.г. потписан је Оквирни споразум на две године, тако да када настане потреба, ОУП ће упутити позив ENSOLU који ће доставити понуду и закључиће уговор за сваки појединачни пројекат. Успут напомињемо да је иста процедура са истим понуђачем спроведена и у Општини Прибој и ко зна у колико још општина.
Дом здравља Пожега - двапут мери, једном сеци
Дом здравља Пожега - двапут мери, једном сеци Дом здравља Пожега - двапут мери, једном сеци Дом здравља Пожега - двапут мери, једном сеци Дом здравља Пожега - двапут мери, једном сеци Дом здравља Пожега - двапут мери, једном сеци Дом здравља Пожега - двапут мери, једном сеци

И, потреба настаде: 7.септембра 2020.године потписала је ОУП са ENSOLOM, обратите пажњу, Уговор за услуге израде пројектно-техничке документације за адаптацију, реконструкцију и доградњу објекта Дома здравља у Пожеги на 120 дана на износ 6.895.000,00 динара без ПДВ-а.
Пројекат се спроводи према плану Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе РС.

Дом здравља Пожега - двапут мери, једном сеци Дом здравља Пожега - двапут мери, једном сеци

 

За почетак, постављамо питања:

  • Ако су сви грађани платили 2 милиона динара пројекат адаптације и рекострукције ДЗ, да ли овај део пројекта доградње вреди скоро 7 милиона наших пара?
  • Да ли било који пројекат ове размере вреди укупно 9 милиона динара? (21e/m2)
  • Да ли је политика наше Општинске управе радити по наређењу странке и не размишљати ни о чему?
  • Да ли ће ОУП морати да „испуца“ за две године ових 50 милиона за још максимално 6 преплаћених пројеката, ако је потребно и назор?
  • Да ли ће Начелник ОУ као потписник свих ових споразума и уговора једног дана посетити Краљево?
  • Да ли се овде ради о политичкој корупцији?

Крај ћемо сачекати сви заједно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.

Изборник