fbpx

Екоцид у Краваричкој реци

Почетком овог месеца дошло је до масовног помора рибе у Краваричкој реци. Још једном је заслугом неодговорних појединаца угрожен читав живи свет у овој речици. Још једном је зарада стављена изнад опште користи и изнад очувања животне средине без које нам, живота нема. Не зна се да ли је трагичније одсуство свести загађивача или небрига људи чији је посао да овакве ствари спрече и санкционишу.

До првог тровања рибе дошло је 1. јула. Све се поновило само три дана касније. Људи који живе у близини реке фотографисали су и снимили читаву ситуацију. На нашим фотографијама можете видети последице тровања. Такође су позвали све надлежне да се предузму законски кораци. Да се тровање прекине и никад више не понови, а да се кривац казни. Кривац нема бити ко други него хладњача из Краварице која користи извесне хемикалије приликом прања гајби у које се беру малине. Управо то је, по тврдњи мештана, разлог овог загађења. Да ли је тако или није требало је да утврде они чији је то посао.

угинула риба и зидарски метар ради прегледа величине

Помор рибе

поморена риба поређана на столу

Помор рибе

Водама у нашем крају газдује Еко Балкан тим из Пријепоља, чији је шеф рибочуварске службе Милан Милошевић. Управо њему су се обратили мештани. Испред Еко Балкан тима на лице места је изашао Радомир Ђерић, рибочувар, који је утврдио затечено стање. Он је једини који је показао суштинско интересовање и који се стварно заузео да се чињенично стање утврди.

Обавештено је општинско одељење за урбанизам, грађевинарство, стамбено комуналне послове и заштиту животне средине. Није изашао нико. Обавештена је санитарна инспекција која је обишла хладњачу. Одељење унутрашњих послова у Пожеги је такође обавештено и изашли су на лице места. Обавештен је еколошки инспектор који није предузео ништа. Обавештен је председник Еколошког покрета у Пожеги, Душко Доловић (иначе одборник владајуће већине) који такође није нашао за сходно да се појави и узбуни јавност због ове ситуације.

Још једном се, нажалост, показало да су грађани препуштени сами себи и да институције веома слабо функционишу. Иницијатива за Пожегу трудиће се да мештанима помогне у овој ситуацији. Наши правници и други људи од струке на располагању су и за овај и за све сличне проблеме. То и јесте сврха нашег постојања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.

Изборник