fbpx

Енергетска (не)ефикасност СНС Пожега

 • Чишћење и рекултивација дивљих депонија
 • Недостатак контејнера и корпи за смеће
 • Замена столарије
 • Постављање изолације
 • Замена дотрајалих котлова

Толико пута смо писали о овим темама, јавило нам се много грађана за помоћ, писали смо дописе НАШЕМ Већу и НАШОЈ Општини апелујући и предлажући решења и сваки пут остали без одговора. Бар да су предузели нешто у решавању ових питања, па није ни важно што се праве мртви. Колико пута се огласила Општина о овим темама? НИ ЈЕДНОМ!

Руководство општине балансира између посета разних партијских другова и ситних инвестиција за које раде ребалансе буџета свака три месеца. Нигде стратегије, нигде бриге о општини.

 

Не може човека да не заболи чињеница да се из НАШЕГ републичког буџета деле неки милиони евра за енергетску ефикасност кућа и станова, неки контејнери, неке канте за смеће, рекултивишу се дивље депоније, а грађани Пожеге читају о томе и осећају се као грађани другог реда у сопственој држави. Зашто? Зато што од седамдесетак (од тога четрдесетак саветника) запослених у НАШОЈ Општини нема ко да одради припрему. Јер да би се из НАШЕ државне касе добила бесповратна финансијска средства морају да се испуне прописани, детаљно објашњени услови. Те услове припремају запослени у Општини. Такође, мора да се у НАШЕМ општинском буџету предвиде средства за грађане. Нема ко. Једино су ребалансе толико пута урадили, да им је то постала рутина.

 

Ради обавештења грађана, а можда допремо и до неког запосленог вољног да ради, наводимо следеће информације:
 • Почетком септембра биће расписан Јавни позив за доделу субвенција за соларне панеле, а у децембру други позив за замену столарије (Министарство рударства и енергетике)
 • Следећих 5 година биће по три позива годишње, сваке године по 150 милиона евра општинама које се јаве на позив и испуне задате критеријуме (Министарство рударства и енергетике)
 • Јавна комунална предузећа у 34 града у Србији добила су 3.225 канти и 2.940 контејнера (Министарство заштите животне средине)
 • „ У циљу унапређења животне средине министарство ће и у будуће наставити да пружа подршку локалним самоуправама у обезбеђивању опреме за скупљање, рециклажу и што адекватније управљање отпадом.“(Министарство заштите животне средине)
 • 43 града у Србији добила су средства за суфинансирање реализације пројеката превенције нелегалног одлагања отпада и уклањање у 2021. години (Министарство заштите животне средине)
 • Сва Министарства имају Јавне позиве за доделу бесповратних финансијских средстава…
Ех, да имамо народног посланика из нашег града, лако би!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.