fbpx

Грађански фронт: Безобзирност према преминулом раднику за сваку осуду

Грађански фронт сматра да је случај када је ЈКП “Чистоћа” из Краљева отпустила радника Марка Косовца који је у том тренутку био у коми, након повреде задобијене на раду, последњи у низу примера нехуманог и нељудског односа криминалне партијско-коруптивне елите оличене у Српској напредној странци према радницима.

Подсећамо да је Марко Косовац преминуо после 14 дана проведених у коми након што је пао са тракторске приколице за време обављања посла, а директор ЈКП “Чистоћа” Ивица Благојевић је без трунке срама саопштио оцу преминулог радника да је отпустио његовог сина.

Овај случај нам јасно указује на лицемерје садашње власти, која својим чињењем или нечињењем тера грађане у сиромаштво и животно их угрожава. Када се ради о заштити на раду, Министарство рада се хвали наводним успесима у побољшању услова рада и заштите на раду, а само ове године је погинуло више од 20 радника због одбијања надлежног министарства да казни неодговорне послодавце који крше постојеће прописе о заштити на раду. За власт Александра Вучића смрт радника је несретни случај, а не последица коруптивне жеље властодржаца за митом и зарадом док омогућавају послодавцима који су блиски партијској, градској или државној власти да крше постојеће прописе и тиме угрожавају животе радника.

Истовремено се ова власт хвали да су смањили незапосленост, а заправо су омогућили ропски положај запослених. Марко Косовац је био један од преко 100.000 људи који су у Србији запослени, а да се на њих не односи Закон о раду. Њима следују све “бенефиције” ропског положаја: мале и повремене плате, прековремени рад, без права на синдикалну заштиту, на боловање и годишњи одмор. Изгледа и без права на солидарност и елементарно поштовање његове породице.

Грађански фронт сматра да су квалитетна и сигурна радна места незаменљив чинилац праведне расподеле друштвеног богатства и сузбијања сиромаштва. Постојећа власт гази ионако крхка радничка права и чине то свесно, јер знају да се у сиромаштву најлакше влада – страхом и уценама. Позивамо грађанке и грађане да се удружимо у фронт против криминално-партијске власти, а у борбу за достојанствен рад. Само тада ће нам градске и државне службе бити квалитетне и у служби грађана и грађанки, јер само ако су радници ангажовани под достојанственим условима и слободни да говоре о проблемима на радном месту, градске и државне службе и предузећа биће способни да пружају квалитетну услугу, и да се одупру корупцији и партијском запошљавању.

Грађански фронт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.