fbpx

ХРОНИКА НАЈАВЉЕНЕ ПЉАЧКЕ

ХРОНИКА НАЈАВЉЕНЕ ПЉАЧКЕ

САОПШТЕЊЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ПОЖЕГУ 30.10. 2018.

Ако те преваре једном, ниси крив. Ако те преваре два пута, кривица је твоја. У ову мисао стају злоупотребе општинског руководства у Пожеги, које се већ другу годину заредом понављају у јавној набавци енергената за потребе школа и вртића у Пожеги.

За четвртак 01.11. 2018. године у 11:00 часова заказано је отварање понуда за јавну набавку добара – Набавка енергената за потребе Гимназије „Свети Сава“, Техничке школе, ОШ „Емилија Остојић“, ОШ „Петар Лековић“ и ПУ „Олга Јовичић Рита“ Пожега. Иницијатива за Пожегу обавештава јавност о постојању основане сумње да је победник овог тендера УНАПРЕД ПОЗНАТ и да ће то бити понуђач ВАЈАТ ДОО из Севојна. Све указује на то да су расписивање ове јавне набавке и спровођење тендерске процедуре обична фарса, јер је Општинска управа Пожега, као наручилац добара, испоруку угља школама, противзаконито, већ доделила предузећу ВАЈАТ ДОО.

Предузеће ВАЈАТ ДОО из Севојна већ другу годину заредом је саучесник корумпираним представницима Општинске управе Пожега, на челу са начелником ОУ Велимиром Максићем, у повлашћеној продаји угља школама, а на штету буџета општине Пожега.

За грејну сезону 2017/2018. ОУ Пожега, преко Тела за централизоване јавне набавке, преузела је од основних школа „Петар Лековић и „Емилија Остојић“ у своју надлежност расписивање јавне набавке за огрев. Као додатни услов за све понуђаче угља у тој набавци прописано је: „Да понуђач има у својини вагу за мерење која има сертификат о извршеном баждарењу издат од Завода за мерне инструменте. Вага се мора налазити на територији општине Пожега“. У том тренутку постојала је САМО ЈЕДНА фирма која је имала вагу на територији Пожеге у свом власништву и то је била фирма ВАЈАТ ДОО, која има своје стовариште поред сточног пијаца.

По страни што нам није познато да сертификационо и контролно тело под називом Завод за мерне инструменте уопште постоји (Дирекција за мере и драгоцене метале, да), сувишно је истицати да су на овај начин дискриминисани сви потенцијални понуђачи из целе Србије и да је фирми ВАЈАТ ДОО обезбеђен апсолутно повлашћен, практично монополски статус. Не само да је било неопходно да се вага налази на териротији Пожеге, него и да је у својини понуђача, што је све друге понуђаче из Пожеге који су евентуално имали вагу по основу уговора о закупу или уговора о коришћењу елиминисало.

Овај дискриминаторски услов значио је елементарно кршење Закона о јавним набавкама, који у члану 10. предвиђа: „Наручилац не може да ограничи конкуренцију, а посебно не може онемогућавати било којег понуђача да учествује у поступку јавне набавке неоправданом употребом преговарачког поступка, нити коришћењем дискриминаторских услова, техничких спецификација и критеријума“.

Као последицу овако тешке злоупотребе законских овлашћења од стране челника ОУ Пожега, за основне школе „Петар Лековић“ и „Емилија Остојић“, предузећу ВАЈАТ ДОО, за прошлу грејну сезону, плаћена је астрономска цена угља од 12.000,00 динара по тони без ПДВ-а. Примера ради, у истој грејној сезони Гимназија „Свети Сава“ и Техничка школа из Пожеге, које су самостално расписале јавну набавку за огрев, пријепољској фирми „Електра“ угаљ су платиле 6.690,00 динара по тони без ПДВ-а!

Од прошле до текуће грејне сезоне, још две фирме за трговину угљем из Пожеге прибавиле су вагу за мерење у своје власништво. Својина над вагом на територији Пожеге више није довољан услов да само једном понуђачу обезбеди повлашћен статус у јавној набавци за огрев. Међутим, архитекта свих злоупотреба у општинским јавним набавкама, начелник ОУ Пожега Велимир Максић, смислио је нове дискриминаторске услове како би свом старом партнеру, фирми ВАЈАТ ДОО, осигурао победу на тендеру. Поред ваге у власништву на територији Пожеге (како би се елиминисали понуђачи из других делова земље), понуђач ове године треба: 1) Да је у ПОСЛЕДЊИХ 10 ГОДИНА вршио испоруку угља школама, 2) Да је у 2017. годину имао остварен промет са рудником угља Пљевља од најмање 5000 тона.

Јасно је да ови услови из конкуренције одстрањују све фирме из Пожеге млађе од 10 година, као и све оне које последњих 10 година нису испоручивале угаљ стриктно школама или су претежно трговале неким другим типовима угља у 2017. години. Ови услови су прилагођени фирми ВАЈАТ ДОО која је основана 2003. године и која се, у складу са прописаним условима, опет намеће као једини валидан кандидат за понуђача угља, по унапред договореној цени са представницима општинске управе.

Иницијатива за Пожегу до краја ће пратити процес јавне набавке за енергенте у школама за текућу грејну сезону и најављује да ће имати своје представнике на отварању понуда у четвртак, 01.11. 2018. године у 11:00 часова. У складу са свим уоченим неправилностима и противзаконитим радњама, Иницијатива за Пожегу поднеће пријаве и обавестити све надлежне органе о овој несвакидашњој завери локалне власти на терет буџета грађана Пожеге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.