fbpx

Играле се делије…

У предизборном програму ваистину владајуће нам странке звонило се на сав глас о изградњи силних километара нових путева, док се реконструкција постојећих путева, улица, сокака и тротоара најављивала као подразумевана активност у немерљивом обиму.

Ове летње сезоне од најављених васколиких реконструкција имамо на делу реконструкцију сокачета од 90,5 м под званичним називом „Реконструкција крака улице Николе Пашића (поред робне куће) „Идеа“.“

Све је почело 19. маја.2020. године када је Општина Пожега као наручилац радова донела Одлуку о покретању отвореног поступка јавне набавке (по јавном позиву) са процењеном вредношћу радова на 4.950.000,00 динара.
  1. јуна на јавном отварању понуда дошао и донео понуду седам минута пре рока једини понуђач „Татовић“ доо Чачак на 5.939.208,51 динар. Комисија констатовала да понуда прелази процењену вредност и предложила наручиоцу да се понуда одбије, те истог дана Општинска управа доноси Одлуку о обустави поступка јавне набавке по позиву.
  2. јуна Општина доноси Одлуку о покретању поступка јавне набавке у преговарачком поступку и на основу ње позива Татовића да спушта цену. Татовић се одриче скоро целог милиона, сигурно на своју штету. Ко помисли другачије није фер.
  3. јула Општина доноси Одлуку о додели Уговора Татовићу на износ 4.947.237,38 динара без ПДВ-а (нижа од процењене вредности за равно 2.762,62 динара) Рок за извођење радова 60 дана од дана увођења у посао. Јупи!

Наручилац радова радосно доставља свим локалним медијима обавештење о почетку радова да би се рашчистило сокаче од возила и осталих ометајућих фактора.

  1. августа освануло ограђено градилиште! „Путеви“ АД Пожега дотерали тешку механизацију. (Не, није грешка, на несрећу локални путари су подизвођачи, због својих проблема не могу да учествују у јавним набавкама). Таксисти се паркирали један преко другог, запослени у свим фирмама у околини градилишта паркирају негде око новог игралишта код нове цркве, бука са градилишта не дозвољава нормалну комуникацију у просторијама фирми, Идеи пао промет због мањка паркинг места, но, свима осмех на уснама. Стрпиће се два месеца, па ће имати уређен простор. Предвиђени радови обухватају реконструкцију комплетне коловозне конструкције и регулацију одвођења површинских вода. Лепо. Ако се укључе и остала јавна предузећа може се о истом трошку заменити постојећа или изградити нова потребна инфраструктура, па да се нови асфалт не сече деценијама.

Међутим, ем се мало ради јер је буџет опустошен, ем ни то мало не може без проблема. Наручилац радова добио је тужбу од „Инекс будућност“ТП Пожега. Јавна тајна је да и нека физичка лица припремају тужбе.

Питамо у име свих грађана општине Пожега:
– шта је предмет тужбе
– да ли се радови обустављају до даљег
– да ли се поново неко качи на буџет Пожеге и
– колико ће све нас да кошта ова играрија и колико дуго ће да траје?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.