fbpx

МИНИ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ ЋЕ СЕ ГРАДИТИ И НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ ПОЖЕГА !!!

Пуна четири месеца од захтева Иницијативе за Пожегу за информацију од јавног значаја, а пуна два месеца од дописа Повереника за информације од јавног значаја (који је реаговао на основу жалбе Иницијативе за Пожегу), била су потребна нашим општинским службеницима да доставе одговор у вези са Протоколом о сарадњи између Општине Пожега и ПД “KRISNEV MHE” ДОО Београд.

Пре три године, 31.10.2016. године ступио је на снагу Протокол о сарадњи по коме је утврђен заједнички интерес Општине Пожега и ПД “KRISNEV MHE” ДОО Београд да се изграде четири хидроелектране укупне снаге 6,4 МW на следећим локацијама на територији општине Пожега:

1. МХЕ Врањевина, Водоток Моравице
2. МХЕ Пилатовићи, Водоток Моравице
3. МХЕ Гугаљ, Водоток Западне Мораве
4. МХЕ Пожега, Водоток Ђетиње.

Протоколу је претходило позитивно мишљење општинског јавног правобраниоца Миладина Филиповића (по коме “нема оштећења општинских интереса нити посебних новчаних обавеза Општине”), предлог општинског већа за СО Пожега и Закључак СО Пожега којим тадашња председница, а садашња одборница СО Пожега Зорица Митровић са истом оном већином одборника који су и данас у скупштини даје сагласност тадашњем председнику Општине Пожега Милану Божићу да потпише Протокол о сарадњи.
[pdf-embedder url=“https://www.inicijativa.rs/wp-content/uploads/2019/12/Inicijativa-za-Požegu-2.pdf“ title=“Протокол о сарадњи“]

Протоколом је предвиђено 10 милиона евра укупне инвестиције и дато право инвеститору да изгради, користи (експлоатише) и управља објектима.

Општина је преузела на себе обавезу да у најкраћим прописаним законским роковима пружи инвеститору сву правну и физичку заштиту из своје надлежности од узнемиравања или ометања од стране трећих лица, приликом изградње објеката, а под условом да инвеститор претходно реши имовинско-правне односе са власницима/корисницима земљишта. Уколико је земљиште општинско, Општина је дужна да обезбеди закуп за инвеститора.
Општина је, такође, дужна да пружи инвеститору све дозвољене односно прописане олакшице у погледу висине локалних административних такси и пореза.
Пре изградње, у току изградње и у фази експлоатације, Општина ставља на располагање све општинске службе, са акцентом на Одељење за урбанизам и републичке органе са акцентом на Службу за катастар непокретности.

Инвеститор на име накнаде за коришћење природног фактора и утицаја на животну средину НУДИ Општини 3% од произведене електричне енергије, у току рада МХЕ.

Општина се сагласила да инвеститор може пренети своја права на трећа лица, уз претходну сагласност Општине.

Одељење за урбанизам, грађевинарство, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине 28.3.2018. године одбацило је захтев инвеститора ПД “KRISNEV MHE” ДОО Београд за издавање локацијских услова за изградњу МХЕ у Горобиљу, али из формалних разлога – непотпун захтев и не садржи прописану документацију.

Одељење за урбанизам, грађевинaрство, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине 06.03.2019. издало је Локацијске услове за изградњу МХЕ “Шенгољ” на реци Ђетињи инвеститору “Енерго извор плус” доо из Рупељева.
Само Одељење за урбанизам има комплетан преглед активности око МХЕ, али је евидентно да инвеститор споро, али сигурно, реализује своје намере да изгради МХЕ на нашим рекама.

Иницијатива за Пожегу захтева од Општине Пожега да у најкраћем могућем року, у складу са чланом 7. Протокола о сарадњи, закључи споразум о раскиду Протокола, имајући у виду чињеницу да инвеститор још увек није сасвим испунио своје обавезе из чл.2 Протокола.

Становници општине Пожега неће дозволити изградњу МХЕ на својим рекама!!!

“Светска организација за природу (WWF) Адрија оценила је данас да је став премијерке Србије Ане Брнабић да је забрана изградње малих хидроелектрана потпуно бесмислена у најмању руку резултат неинформисаности, а у сваком случају је потпуно погрешан.

Додаје се да се у Србији, поред 85 изграђених, планира више од 800 нових малих хидроелектрана, које би неповратно уништиле српско речно богатство и угрозило опстанак бројних биљних и животињских врста, али и локалних заједница.

Притом би порески обвезници путем система подстицаја уплаћивали свој новац на рачуне приватних инвеститора, док би добит за земљу и локалне заједнице била никаква, указује се у саопштењу. Готово је сигурно да оваква изјава премијерке води ка продужењу важења Уредбе о подстицајним мерама за производњу електричне енергије, као и Уредбе о условима и поступку стицања статуса повлашћеног произвођача електричне енергије.

Организација WWF Адрија се нада да ће премијерка размотрити писмо које јој је послато и да ће донети позитивну одлуку и стати на страну заштите животне средине, а не интереса појединаца.“ (Недељник, РС,29.11.2019.).

1 коментар. Leave new

  • Stanislav
    05.12.2019 11:09

    Gospodine Trivan,
    Može li ovo pitanje da izađe pred Skupštinu Srbije? Problem je ozbiljan, štete koje se nanose vodotocima nepopravljive – a vi sedite i gledate. Ako nemate snage, znanja i hrabrosti da se borite nemojte se onda ni šetkati na kojekakve međunarodne konferencije i glumiti zaštitnika prirode i čovekove okoline.

    Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.