fbpx

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ГАСИФИКАЦИЈУ

Гасификација. Шта значи то за један град? Просперитет, одлика развијеног града, добра основа за улагање инвеститора, поузданост, заштита животне средине, уштеда за буџет?

Тако пише у уџбеницима и то прихватише радикали 2007. године и припремише све за испоруку природног гаса у Пожеги. Прихватише причу и демократе 2008. године и почеше да гасификују јавне установе у складу са расположивим буџетом (ЈКП, Народна библиотека, Пореска управа, Општина, МУП, бивши Дом војске…). Сваке године бар једна јавна установа. Мали помаци, али некаква визија, макар у назнакама. Дођоше 2016. и напредњаци. Знају све и раде најбоље у интересу грађана. Тако говорише. Испоставило се да су радили у сопственом интересу у свакој области. Гасификацију су потпуно одбацили из свог програма када су схватили да набавком чврстог огрева могу да имају много више сопствене користи него да се рву са строгим законским процедурама везаним за гасификацију, а при том никакве личне користи.

У нашем малом месту имамо дотрајале, застареле и неефикасне системе грејања у већини јавних установа. У нашем малом месту, познатом по екстремно ниским температурама, великом броју ледених дана, чак и осмомесечним грејним сезонама и недостатку градске топлане, нико од владајуће гарнитуре да се озбиљно позабави питањем ефикасног грејања ни јавних установа, а камоли целог града.
Шта нам се тренутно дешава?

Основна школа “Емилија Остојић” има котлове на чврсто гориво који не раде. Изналазе се лоша решења, уместо правог решења које им се простире са свих страна школе. Дотрајали котлови на чврсто гориво прво се мењају дотрајалим поклоњеним половним котловима на чврсто гориво, па се зидају потребни димњаци, који испуштају димне гасове и чврсте честице у толикој мери да грађанство на суду остварује своја права на чист ваздух, па се “процурели” замењени дотрајали котлови замењују неекономичним и неефикасним клима уређајима, па се планира рушење постојеће котларнице и изградња нове на дрвну масу (сечку), при чему не постоји ни место за складиштење кабасте сечке, нити се може складиштити количина потребна за целу грејну сезону, нити постоји прописан приступни пут за довоз исте. А гасоводна мрежа са свих страна школе. А, димни гасови од сагоревања природног гаса садрже преко 95% водене паре.

Основна школа “Петар Лековић” греје се на лож уље. У данашње време када је лож уље минимум три пута скупље од осталих енергената. А и дотрајали су котлови. А и постоје приче о злоупотреби цистерни са лож уљем од стране неких добављача, те донација, те није. Те поклонили уз помпезно ТВ снимање, те сутрадан се предомислили и узели лож уље натраг. А гасоводна мрежа са свих страна. А природни гас јефтинији три ипо пута од лож уља.

Гимназија и Техничка школа Пожега греју се на чврсто гориво. Котлови су, погађате, дотрајали, потпуно неефикасни. Гасоводна мрежа је, погађате, испред котларнице. Не! И ту се планира дрвна маса. Али, то је директива из централе. Мора се! Гас предвидети само опционо. Да се замажу очи грађанству. Које иначе пуни буџет, али то није важно.

Пожешки вртићи лепих имена: Бамби, Лептирић и Пчелица. Греју се или на електричну енергију или на лож уље. Системи су неефикасни и за нијансу мање дотрајали него у школама. До сваког је стигла гасоводна мрежа. Али, зашто плаћати рачуне за грејање три пута ниже, када се плаћају из буџета? Кога брига? Ко има тај ниво свести да је коришћење електричне енергије за грејање неприхватљиво у смислу чувања енергије за планету?

Спортско културни центар у свом саставу има једну спортску халу, један биоскоп и једну галерију, између осталих објеката. Хала нема грејање, биоскоп се греје на лож уље, галерија на струју. Гасоводна мрежа је свуда около тих објеката. Треба ли поновити да је природни гас јефтинији?

Дом здравља, Хитна помоћ, Центар за социјални рад и Градска апотека. Греју се на чврсто гориво. Систем дотрајао. Да ли ико размишља да се те целине раздвоје и греју свака посебно због различитог радног времена? Да ли ико размишља о уштеди енергије, која се расипа као да је бесплатна?

Потрошено је доста времена и речи у презентацији предности природног гаса као енергента свим владајућим структурама, са делимичним или никаквим успехом. Иницијатива за Пожегу препознала је гасификацију као систем вредности за који се треба залагати. Да ли напредњачка власт избегава гасификацију због некоруптивне набавке? Време ће показати.

1 коментар. Leave new

  • Potpuno se slažem što se gasifikacije tiče. Tačno je i to da je gas jevtiniji od dosta energenata ali mislim da bi trebalo da bude još jevtiniji (barem što se domaćinstava tiče) jer je gas najskuplji u Požegi verovatno zbog dobavljača. Hvala.

    Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.

Изборник