fbpx

ЈЕДНО ПО ЈЕДНО ПОНИШТЕНО РЕШЕЊЕ – ОЧУВАНА ЖИВОТНА СРЕДИНА

Мука нас је натерала.

Сви смо чули за Rio Tinto у свету, Rio Sava Exploration у Лозници, Jadar Lithium у Пожеги, Balkan Mining Corporation у Пожеги, Euro Lithium Balkan у Ваљеву итд.

Литијум, литијум, литијум,… научисмо све око процеса експлоатације и погубног, катастрофалног утицаја на животну средину. И поред великог медијског мрака, захваљујући активистима из угрожених подручја и великим протестима широм Србије, истина се није могла сакрити.

А, истина је да је Влада РС са ресорним министарствима подржавала истраживање и експлоатацију руда литијума, бора и остале асоцијације пратећих елемената широм Србије. Министарство рударства и енергетике и Министарство заштите животне средине донели су на десетине решења којима одобравају истраживања наше земље горе наведеним страним компанијама регистрованим углавном у Београду као домаће компаније.

Ванинституционалном борбом – мирним протестима на улицама, грађани су утицали на Владу РС да врати Скупштини РС на поновно одлучивање спорни Закон о експропријацији и Закон о народној иницијативи. И би одлучено да се закони промене. Исти посланици гласали су и за законе и да закони нису добри.

Ванинституционалну борбу мора да прати и институционална борба. Иницијатива за Пожегу редовно доставља разну документацију разним, овлашћеним установама и институцијама са изложеним конкретним проблемом и предлогом конкретног решења. Такође, препознаје и сродне проблеме у другим општинама и учествује у покушају решавања истих.

Данас је на адресу Иницијативе за Пожегу, као једном од потписника жалбе, стигла пошта од Административне комисије Владе РС.

Наиме, Адинистративна комисија Владе РС ПОНИШТИЛА је Решење Министарства заштите животне средине РС везано за обим и садржај студије о процени утицаја на животну средину пројекта подземне експлоатације лежишта литијума и бора “Јадар”, постројења за обогаћивање руде и одлагања јаловине настале при рударским активностима у оквиру катастарских општина Горње Недељице, Брњац, Велико Село, Јаребице, Слатина, Ступница и Шурице.

Комплетна Жалба адвоката Сретена Ђорђевића који је заступао преко 10 удружења и истакнутих појединаца.

Надамо се да наша локална власт има слуха да препозна пут заштите животне средине и у нашој општини, пут од кога се неће одустати и да ће умети да се на време јасно постави тако да до реализације експлоатације било које руде на територији наше општине не дође.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.