fbpx

Још једна институционална победа Иницијативе за Пожегу

Још једна институционална победа Иницијативе за Пожегу над локалном влашћу и доказ да незаконито поступање локалних властодржаца ипак мора бити санкционисано од стране надлежних органа! Предуслов за то је активно учешће грађана у контроли локалне власти, што је један од главних задатака Иницијативе за Пожегу.

Наиме, дана 23.7.2019. г. Иницијатива за Пожегу је примила решење Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, којим је УСВОЈЕНА НАША ЖАЛБА, па је Туристичкој организацији Пожега наложено да нашем удружењу достави тражене информације о укупном броју радно ангажованих лица у ТО Пожега, за период од 2015.г. па до октобра 2018.г, по свим основима радног ангажовања, као и укупан број новозапослених лица у том периоду.

Ми смо захтев за достављање тражених информација поднели још 10.10.2018. г.
Како ТО Пожега тражене информације није доставила у законом прописаном року, због недостављања тражених информација поднели смо жалбу Поверенику, која је и усвојена.

dokument inicijative za požegu - poverenik
Obaveštenje od Poverenika
dokument inicijative za požegu - rešenje
Rešenje strana 1
dokument inicijative za požegu - rešenje
Rešenje strana 2
dokument inicijative za požegu - rešenje
Rešenje strana 3
dokument inicijative za požegu - rešenje
Rešenje strana 4

Напомињемо да је Иницијатива за Пожегу у претходних годину дана поднела више од сто захтева за приступ информацијама од јавног значаја, те да су надлежни општински органи позитивно одговорили на сразмерно мали број захтева. У осталим случајевима смо поднели жалбе Поверенику. Нажалост, због великог броја предмета које канцеларија Повереника има у раду, потребан је дужи временски период да се одлучи о поднетим жалбама.

Међутим, и поред тога, од одговоности за незаконито поступање се не може побећи, без обзира на дужину трајања одговарајућег поступка.

На крају, напомињемо и да је Прекршајни апелациони суд недавно заузео став да подносилац захтева за информацију од јавног значаја чијем захтеву није удовољено има активну легитимацију за подношење предлога за покретање прекршајног поступка против одговорног лица у органу који тражене информације није доставио. Иницијатива за Пожегу ће свакако користити то овлашћење, не би ли на тај начин принудила надлежне органе да поштују важеће законе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.