fbpx

КАЛЕНИЋИ – Кратка прича о опстанку села

Иницијатива за Пожегу се већ осврнула на дугогодишњи проблем који мучи наше мештане села Каленићи. Многи су након њиховог протеста испред зграде општине први пут чули за изазове са којима се власници шездесетак имања свакодневно сусрећу у жељи да обрађују своју земљу и са ње приходују, али им је због порушеног моста прилаз до парцела онемогућен. Не и надлежни. Они су са овим проблемом упознати још 2014. године, када је и настао, односно када су поплаве однеле део моста, док су их мештани током свих ових година доследно подсећали на Закон о локалној самоуправи и одговорност према грађанима.

Тешко је уопште овим путем пренети искуства старијих мештана, већ нарушеног здравља, који користе обилазни правац да би посејали, обрадили, убрали; да би извели ситну стоку на испашу; да би спремили дрва из своје шуме за предстојећу зиму… Тешко описати, али свако иоле нормалан саосећа са њиховом муком. Међутим, не и председник општине и његови сарадници. Мештани овог села нису само вредни и пожртвовани домаћини, они су група грађански освешћених појединаца, упорни и истрајни да институционалним путем реше свој проблем онако како то закони ове државе и прописују. Ми им честитамо и скидамо капу на досадашњој борби која још није уродила плодом, али обећавамо да ћемо бити уз њих док то не буде случај! Јавности представљамо део документације из које се види коме су се и са јасно дефинисаним захтевом све обраћали. Кренимо хронолошким редоследом.

18.05.2017. Друштву за управљање железничком инфраструктуром „Инфраструктура Железнице Србије“ предат је захтев за споразумно отклањање штете настале услед поплава. Неколико дана пре поплаве, радници Железнице су у поступку одржавања пруге извршили сечење стабала дебљине око 30-40 центиметара, али их том приликом нису уклонили, већ је набујала вода иста стабла нанела и заглавила испод моста, проузрокујући заустављање воде, стварање бране и напослетку пуцање и трајно оштећење моста.

22.04.2019. Председнику општине Пожега са предатим захтевом да се описани проблем реши и тако омогући потписаним лицима да своја имања несметано користе као што су то чинили од тренутка када су мост преко Скрапежа изградили сопственим средствима до поплава 2014. године. Овом приликом је предата петиција коју је потписало 64 лица и Шумско газдинство.

25.04.2019. Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поднета је молба за помоћ у поправци оштећеног моста.

06.05.2019. Канцеларији за управљање јавним улагањима из које је 27.06.2019. стигао одговор у коме се уз образложење Закона о обнови након елементарне и друге непогоде, каже: Отклањање последица поплава на подручју погођеном поплавама вршено је у складу са програмима које је донела Влада, а како Канцеларија за управљање јавним улагањима, НИКАДА НИЈЕ ДОБИЛА ЗАХТЕВ, НИТИ ПРОЈЕКАТ ЗА САНАЦИЈУ ШТЕТЕ на мосту засеока Бонџулићи и Драгутиновићи из општине Пожега, није било ни надлежности за поступање Канцеларије у наведеној предметној ствари.

27.06.2019. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре извештава председника општине Пожега о захтеву који им је упућен, подсећајући га да је у надлежности општине да се стара и о реконструкцији путева, улица и других објеката од општинског значаја, те да су као управљачи наведеног ДУЖНИ ДА ОБЕЗБЕДЕ ТРАЈНО, НЕПРЕКИДНО И КВАЛИТЕТНО ОДРЖАВАЊЕ И ЗАШТИТУ ПУТА У ЦИЉУ НЕСМЕТАНОГ И БЕЗБЕДНОГ ОДВИЈАЊА САОБРАЋАЈА. С тим у вези Председнику општине Пожега Ђорђу Никитовићу наложено је од стране Министарства да предузме потребне кораке и о могућностима за санацију моста извести подносиоца захтева и Министарство како би се даљим активностима проблем решио у току године (2019.)

23.07.2019. Јавном водопривредном предузећу „Србијаводе“ са молбом за помоћ у поправци оштећеног моста у делу путног правца и још једном децидно представљеним проблемом у нади да ће за ове мештане неко имати разумевања од којих је у новембру стигао одговор да нису надлежни по захтеву и да се за даље поступање обрате локалној самоуправи и њиховим стручним службама.

23.07.2019. Развојној агенцији општине Пожега. Кроз маглу се сећамо да су тада имали преча посла.

10.03.2020. Општинском већу општине Пожега са молбом да се ургентно поступи по захтеву са којим су надлежни упознати, а тиче се санације моста у Каленићима.

16.06.2021. Председнику општине Пожега са захтевом за достављање информације о предузетим радовима коју је председник по закону и био дужан да достави подносиоцу захтева и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Одговор није стигао.

12.08.2021. Министарству за бригу о селу – националном тиму за препород села Србије са молбом за помоћ у санирању последица поплава и уз исцрпно описане проблеме мештана настале оштећењем моста, од којих је 24.08.2021. године стигао одговор да овај тип проблема ипак није у њиховој надлежности. У овом прегледу нису обухваћени мејлови које су представници мештана редовно слали представницима локалне самоуправе.

Из свега наведеног лако је закључити да је српски сељак и вредан и способан, информатички писмен, спреман да своја права тражи на свим инстанцама, препознаје значај институција ове државе, посвећен и правичан, али да су то особине које треба наградити, а не злоупотребити. Иницијатива за Пожегу апелује на СВЕ ПОЖЕЖАНЕ и оне који ово читају да пруже безрезервну подршку мештанима села Каленићи како бисмо солидарно и уз тако потребну емпатију дочекали позитиван исход ове приче! Апелујемо на све медије да нам се обрате за додатне информације и посете власнике домаћинстава – са оне стране система…

Да ли је мост у Каленићима парадигма нашег система: ту је, али не служи сврси – остаје да се види. Какву поруку на основу овога власти шаљу младима лицемерно их позивајући да остану на својим сеоским имањима?

Мештани села Каленићи дали су председнику општине Ђорђу Никитовићу рок до 15. септембра да се изјасни о томе да ли ће и када њихов мост бити реконстуисан. Будимо уз њих!

2 коментара. Leave new

 • Dušica Vukotić
  23.09.2021 09:37

  Podržati ljude iz Kalenića. Pružiti im podržu u svakom smislu!

  Одговори
 • Idu izbori, postoji šansa da im urade.
  Ako to ne bude po već viđenom scenariju: glasajte za nas i izgradićemo most. A kada prođu izbori, ni mosta ni političara.

  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.