fbpx

КО СЕ ХВАЛИ КРИВИЧНИМ ПРИЈАВАМА ЈОШ?

Саопштење Иницијативе за Пожегу, 14.01.2018.

Чији је буџет Општине Пожега? Да ли смо добили ПAРАскупштину Општине Пожега? Зашто локални медији не извештавају о протестима кад то већ ради председник Божић уживо преко свог ФБ профила? Да ли знате да су пожешки функционери рекордери у кривичним пријавама – поседују чак 178 кривичних пријава – по сопственом признању? Питамо тужилаштва шта је са тим пријавама? Како председник општине Пожега тврди да је општинско руководство радило у складу са законом, кад ДРИ (Државна ревизорска институција) у свом извештају наводи бројна кршења закона у трошењу чак 150 милиона динара?

****
Председник Општине Пожега, Милан Божић, недавно је отворио ФБ (FACEBOOK) профил и на њему свакодневно објављује неколико live снимака, па је у суботу, 12. јануара 2019. године, у вечерњим сатима на овом ФБ профилу уживо (путем видео снимка) преношена и седница Општинског одбора Српске напредне странке Пожега. Овај видео изазива велико интересовање и за један дан је већ скоро хиљаду пута прегледан.
Оно што највише привлачи пажњу, изазива чуђење и бригу јесте то што је овај видео, тачније ова седница Општинског одбора СНС Пожега огољени пример и показатељ урушених институција локалне самоуправе и државе Србије. Наиме, на самом почетку Милан Божић се обраћа пожешким напредњацима, тј. члановима Општинског одбора СНС-а Пожега и предлаже дневни ред на коме је и једна од тачака „Образложење буџета Општине Пожега за 2019. годину усвојеног на 19. седници Скупштине Општине Пожега одржане 20.12.2018. године“. Након усвајања дневног реда уследило је скоро полусатно усмено образложење усвојеног буџета Општине Пожега од стране Милана Божића.
Овај несвакидашњи призор, двоје локалних функционера – Милан Божић (у улози излагача и страначког шефа локалног одбора СНС) и Зорица Митровић (у улози записничарке), окружени страначким обележјима Српске напредне странке у сали Месне заједнице Пожега, указује да они заборављају да у овом филму имају друге улоге и да нису у улози председника Општине Пожега и председнице СО Пожега, него у улози страначких челника.
Буџет јесте јавни документ и пожељне су јавне расправе, али ово није јавна расправа него образлагање буџета након што је усвојен и то искључиво пред страначким колегама, а које јавност може да прати само преко ФБ профила Милана Божића. Могло би се закључити да су локални функционери уплашени да ће након извештаја Државне ревизорске институције (ДРИ) о њиховом пословању у 2017. години, који указује на бројне неправилности у трошењу чак 150 милиона динара, изгубити поверење свога чланства, па се на овај начим правдају пред својима.
Спорно у овом случају јесте и то што усвајању Буџета Општине Пожега за 2019. годину није претходила јавна расправа којој би могли да присуствују сви грађани Општине Пожега, а исто тако на седници Општинског већа и 19. Седници Скупштине Општине Пожега (на којој је овај буџет усвајан), Милан Божић као председник Општине Пожега није посветио образлагању буџета ни трећину времена коју је томе посветио овде на страначком скупу. Истина је да је усвајану буџета присуствовала само владајућа већина, будући да су представници опозиције напустили скупштинску седницу, те да је само одабраним медијима унајмљено приватно обезбеђење дозволило присуство на седници (РТС и Н1 су остављени у ходнику), али усвајање буџета су грађани могли пратити у програму локане ТВ Пожега, па се на том снимку седнице види да у званичној институцији пред одборницима оваквог образложења буџета није било.
Питамо се да ли грађани Општине Пожега морају најпре да се учлане у Српски напредну странку и да буду позвани на седницу ОО СНС Пожега, да би тамо чули образложење буџета и имали прилику да о њему дискутују и то након што је усвојен?! Питамо Министарство држане управе и локалне самоуправе РС да ли се институција Скупштине општине на овај начин флагрантно урушава и да ли локални функционери праве неке ПАРАоргане, паралелне институције на којима је само онима са страначком књижицом дозвољено да постављају питања? Да ли је ово буџет свих грађана Општине Пожега који га плаћањем пореза и других државних намета пуне или на овај буџет искључиво право имају чланови ОО СНС Пожега?
Даље, оно то је такође занимљиво, током излагања Милана Божића пред локалним напредњацима, у позадини се могу чути пиштаљке, па чак у једном тренутку и сам председник ОО СНС Пожега указује на то, тако да можемо бити врло „задовољни“ да, додуше посредним путем, пожешки напредњаци дају легитимитет протестима које организује ,,Иницијатива за Пожегу’’ сваке суботе у 18 часова. Питамо се само зашто локални медији (а ту пре свега мислимо на ТВ Пожега) не извештавају о протестима који се организују у Пожеги, када о томе извештава сам председник општине и то у живом преносу са сопственог Фејсбук профила?
И последњи део овог видео снимка седнице ОО СНС Пожега је најзанимљивији у коме Милан Божић наводи:
„Иначе, ја сам дужан да вам кажем да смо од краја 2017. године, тј. од почетка 2018, што ја као председник општине, што председница скупштине, што начелник општинске управе и поједини руководиоци одељења имали укупно 178 кривичних пријава. То су све наручене пријаве! Буџетска инспекција је крајем 2017. почетком 2018. дошла у контролу, управо по пријави ових што звижде и пиште (показује на прозор). Наравно, све је било у реду. Затим, имали смо једну контролу по пријави исто ,,Иницијативе за Пожегу’’ у тужилаштву овде у Пожеги. И ту смо чисти што би се рекло. Затим, имали смо, тј. имамо и у току је иста та пријава, само тужилаштву за сузбијање корупције одељења у Краљеву. И дефинитивно и Државни ревизор нам је рекао с обзиром да смо били планирани да Џавна ревизорска институција дође у редовну контролу у 2019. години, због обимних пријава, они су били принуђени да дођу 2018. године. Значи, укупно 178 кривичних пријава. То је све што се тиче тога, то је све званично.
Ја мислим да смо и пре и после овога, а и моћи ћемо целокупно руководство и наравно и ви са нама, да погедамо свима у очи, јер управо смо се држали она четири постулата. То је да радимо по закону, да спроводимо законску процедуру, да радимо у општем и јавном интересу и да радимо транспарентно. Ово четврто је најболније, радити транспарентно, али то једино односи победу. На неки начин, транспарентност нам дају и ове пријаве јер често и пре него што изађе на сајту Општине било какав податак, то већ одређени ови наши душебрижници имају те податке. Добро знате да у Општинској управи 70 до 80% су представници претходне власти. Тако да мени то не смета. Све је на изволте, све је да се види. Тако да уопште није никакав проблем.“

Сам председник општине Милан Божић изјавио је да локални функционери имају укупно 178 кривичних пријава, па можемо бити захвални свим савесним и одговорним грађанима и организацијама који су ове пријаве подносили у циљу очувања јавног интереса.
Ипак, питамо све државне органе шта је ишод ових пријава? Питамо се да ли је Државна ревизорска институција намештала извештај по наруџбини Иницијативе за Пожегу и „душебрижника“ када је навела да је у трошењу око 150 милиона динара прекршен закон? Питамо се има ли институција у овој држави које ће поступати по пријавама и процесуирати оне који су закон кршили или су и те институције као и наша локана скупштине потпуно урушене па треба да чекамо врх Српске напредне странке да очисти своје редове од криминалаца?
Своје двориште грађани Пожеге „чисте“ масовним протестима и новим пријавама против општинског руководства приликом сваког законског прекршаја.
Снимак седнице ОО СНС Пожега на овом линку:

https://www.facebook.com/milan.bozic.3532/videos/164428951201895/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.