fbpx

Кривична пријава поводом незаконите обраде података о личности у Пожеги

Дана 21.5.2018. г. Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је обавестио јавност да је Посебном одељењу за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду поднео кривичну пријаву против НН службеног лица у општини Пожега, због постојања основане сумње да је учињено кривично дело Неовлашћено прикупљање личних података из чл. 146 ст. 3 Кривичног законика.
Наиме, од фебруара 2018. г. са Фејсбук странице „Глас Пожеге“, иза које стоји, по основаној сумњи, врх Српске напредне странке у Пожеги, најбруталније су нападани и вређани грађани Пожеге који активно учествују у протестима против локалне власти, али и чланови њихових породица. На тој страници су противно свим законским и моралним нормама објављивани и подаци о личности чланова Иницијативног одбора „Протести у Пожеги“, као и подаци о личности чланова њихових породица, чиме је на најгрубљи начин повређено Уставом гарантовано право на заштиту података о личности. Међу објављеним подацима о личности налазе се и подаци о примљеној социјалној помоћи, који по закону представљају нарочито осетљиве податке.
Поступајући по пријави грађана, Повереник је покренуо поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности према Центру за социјални рад у Пожеги, Спортско-културном центру и Општини Пожега. Током поступка надзора Повереник је утврдио да су лични подаци грађана, међу којима су и подаци који су законом прописани као нарочито осетљиви, достављани Општини Пожега на захтев одређених лица из Општине. Касније су ти подаци објављени на Фејсбук страници „Глас Пожеге“ и на тај начин учињени доступним неограниченом кругу лица.
Општина Пожега у поступку надзора није одговорила Поверенику на питања по ком правном основу и у коју сврху су вршени прикупљање и обрада личних података грађана, као и да ли је те податке и на који начин учинила доступним за објављивање на Фејсбук страници „Глас Пожеге“. Како то није учинила ни након поновљеног захтева Повереника, против председника Општине Пожега је поднет захтев за покретање прекршајног поступка. Након спроведеног поступка надзора, Повереник је Посебном одељењу за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду поднео кривичну пријаву против НН службеног лица у Општини Пожега, због постојања основане сумње да је учињено кривично дело Неовлашћено прикупљање личних података из чл. 146 ст. 3 Кривичног законика.
Повереник је оценио да су и ова дешавања у Пожеги још једна крајње забрињавајућа илустрација односа државе према праву грађана на заштиту података о личности. Посебно је забрињавајуће то што се све чешће суочавамо, не само са потпуним неразумевањем и потцењивањем права грађана на приватност, него и са очигледном спремношћу да се то право дрско и безочно крши и то од стране оних чија је обавеза да га штите, власти, и то у најразличитије сврхе, укључујући и обрачуне са политичким неистомишљеницима.

1 коментар. Leave new

  • ExargyTyday
    09.12.2019 16:56

    Superior post. Prepare work specified soft of info on your author. Im rattling impressed by it. Hey there, You individual finished a tremendous job. I’ll definitely digg it and in my see praise to my friends. I’m trusty they present be benefited from this site.

    Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.

Изборник