fbpx

Квалитетним информисањем против вируса

Први услов за решавање било ког друштвеног проблема јесте квалитетна и потпуна информисаност о изазову са којим се суочавамо. У овом случају, обавештеност о присуству вируса по општинама и градовима не само да је право грађана, већ је и најбоља превентива, поред информисања о начинима заштите.

Грађани ће, уколико знају где и у којој мери је вирус присутан, постати свесни да је опасност „ту“, те да је неопходна додатна опрезност. Проналажење таквих информација за Пожегу није једноставно – на сајту covid19.rs, који прати развој ситуације у Србији, и даље се налази карта на којој наша општина уопште није убележена. Информације и дезинформације су се, тако, шириле „од уста до уста“.

У међувремену, једини „званични“ начин информисања о броју заражених је преко фејсбук профила председника наше општине, Ђорђа Никитовића. АПЕЛУЈЕМО на Председника општине да се понаша одговорно у датим околностима и у складу са добрим праксама. На овај начин, својим незрелим поступањем, Председник општине Пожега НЕ НАСТУПА као председник свих мештана наше општине.

Разумљиво је да је питање епидемије тема која изискује присутност и ангажованост председника локалне самоуправе, као и његово учешће у даљем ширењу важних информација. Но, извештаје о оболелима би превасходно требало да дају стручњаци и органи задужени за праћење стања (Општински штаб за ванредне ситуације), и то на званичан начин, уз цитирање званичних здравствених докумената и додатно информисање грађана, који укључују савете за заштиту. Релевантне информације грађани Пожеге не могу пронаћи на сајту општине, нити је Општински штаб за ванредне ситуације успоставио одговарајући канал комуникације са јавношћу, а чак и локални медији као извор цитирају написе председника општине на друштвеним мрежама.

Изазов пред којим се налазимо је озбиљан, што изискује и озбиљан одговор. Са наше стране, ситуација није злоупотребљавана због публицитета. Очекујемо исто и од представника локалне власти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.