fbpx

Мостови округа Горског, 2. део

Реконструкција моста у Речицама
Да ли је напредњачка власт у Пожеги макар један посао започела или одрадила или ради у складу са законима ове државе и потребама становништва наше општине, без сумњивих „васионских“ износа и изузетно нестручних процена? НИЈЕ.

Још у фебруару ове године Иницијатива за Пожегу је текстом Мостови округа Горског скренула пажњу јавности на нелегално „цепање“ велике јавне набавке израде пројектне документације на седам одвојених поступака појединачне вредности 500.000,00 динара, које су додељене Агенцији „Горски“ ПР Ивањица и Атељеу „ Милутиновић“ ПР Ивањица.

Пазите сада!

23. јануара ове године урбанизам својим решењем усваја захтев инвеститора – Општинске управе Пожега (ОУП), поднет преко пуномоћника Зоране Гавриловић из Ивањице, да се промени предрачунска вредност потребних радова на реконструкцији моста у Речицама са 5.048.974,50 дин на 5.828.917,95 дин без ПДВ-а. Саставни део овог решења је Идејни пројекат из јануара 2019. који је урадила Агенција „Горски“ из Ивањице (одговорни пројектант Владимир Гавриловић, диг).

8. априла ове године ОУП расписује јавни позив за реконструкцију моста у Речицама на основу урађеног пројекта, 18.априла отвара понуде и 23. априла доноси Одлуку о додели уговора Групи понуђача „ Ratko Mitrović construction“ д.о.о. Чачак и „ГМН ПЛАН“ ДОО Пожега, на износ 5.314.444,24 дин без ПДВ-а. Иначе, остала два понуђача су била „Двор комерц“ ДОО Тометино Поље (нижа цена, али, гле случајности, нема банкарске гаранције) и „Гранит плус“ ДОО Ужице (мнооого висока цена) – сећате их се, зар не? Побуђују сумњу на неке договоре?

[pdf-embedder url=“https://www.inicijativa.rs/wp-content/uploads/2019/08/o-izmeni-kod-sukine.pdf“ title=“о измени код шукине“]
31.маја иде Обавештење на Порталу јавних набавки о закљученом уговору. Рок за увођење у посао 10 дана од дана ступања на снагу уговора.

На страну оволики милиони за оволики мост, на страну пријатељски односи ОУП и пројектанта и извођача радова, него који је данас датум? Ма, на страну и мајско хапшење. ОУП мора да настави да ради и без оптужених. Шта раде? Сем отварања „јада“, косидби, сабора и разних „крканлук“ догађања у окружењу. Културне манифестације избегавају, као да се не ваља.

Скоро три месеца после уговореног рока увођења у посао, 2. августа председник општине потписује својим ђачким потписом Одлуку о измени уговора о јавној набавци Реконструкција моста у Речицама и то да се промени рок увођења извођача у посао – до 5.8.2019. године.

Образложење: „ПРИМЕДБЕ извођача радова (на онај пројекат од горе) уважене су од стране надзорног органа, пројектанта и наручиоца што представља и објективни разлог за померање рока за увођење у посао“. Пошто пројекат није био добар, морало се приступити изради Елабората са новим радовима. Па исти усвојити. Па платити (о нашем трошку, не питају шта кошта). Само да се зна, конкурсном документацијом дефинисан је увид у пројектну документацију и рок за достављање примедби. ПРЕ потписивања уговора и одређивања рока реконструкције. Све радње након потписивања уговора остављају простор за манипулацију и корупцију. Јесен стиже, Дуњо моја…

ДОКЛЕ? ДОКЛЕ БУРАЗЕРСКА ПОЛИТИКА? ДОКЛЕ НЕСТРУЧНОСТ? ДОКЛЕ КУПЉЕНЕ ДИПЛОМЕ? ДОКЛЕ НИПОДАШТАВАЊЕ СТРУКЕ?
ПС: Наша Општинска управа на челу са СНС и СПС кадровима, прво што је урадила је отпуштање свих инжењера са лиценцама и запошљавање лица са сумњиво завршеном и средњом школом. Онда су се бацили на радове управо из домена грађевинарства. Па су ови полуписмени кадрови морали, ипак, да ангажују одговорне пројектанте и извођаче радова, уз отворено тражење процента, без знања да направе пројектни задатак, да испрате шта се и како ради. Последице су: новозапосленима пуна уста странке и пуни буђелари, нама осталима неквалитетно изведени радови и празни буђелари.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.

Изборник