fbpx

МОСТОВИ ОКРУГА ГОРСКОГ

Ко је пажљивије читао Извештај о ревизији правилности пословања општине Пожега за 2017. годину у делу који се тиче набавке добара и услуга без спроведеног поступка јавне набавке, на страни 36. извештаја приметио је да је за услугу Израда пројектне документације добављачима АГЕНЦИЈИ ГОРСКИ ПР ИВАЊИЦА и АТЕЉЕУ-МИЛУТИНОВИЋ ПР ИВАЊИЦА исплаћено укупно 4.175.000,00 динара.

Ако се некоме учинило да му назив агенције ГОРСКИ звучи познато, у праву је. Предузеће ГОРСКИ из Ивањице радило је пројектну документацију за радове на реконструкцији нелегалног објекта на локацији Стара аутобуска у власништву супруга председнице СО Пожега, Зорице Митровић.

Власник бившег предузећа ГОРСКИ био је Владимир Гавриловић, сада стални судски вештак и власник АГЕНЦИЈЕ ГОРСКИ ПР ИВАЊИЦА. Супруга Владимира Гавриловића, Зорана Гавриловић, је власник поменутог АТЕЉЕА-МИЛУТИНОВИЋ ПР ИВАЊИЦА и чланица општинске Комисије за планове, која је прошле године одлучивала о изменама Плана генералне регулације Пожеге. Један од циљева предложених измена био је да се на мала врата озакони нелегални објекат у власништву Митровића.

Када овај наум председнице СО није прошао, фирме Гавриловића су на други начин употребљене да се празни општински буџет. Тако је АГЕНЦИЈИ ГОРСКИ ПР ИВАЊИЦА за израду пројектне документације за четири моста и још три мања пројекта на територији Пожеге авансно исплаћено 3.200.000 динара из општинског буџета БЕЗ ЈАВНЕ НАБАВКЕ.

То је урађено тако што ова набaвка није била оглашена на Порталу јавних набавки, иако је законска обавеза да истоврсне набавке које на годишњем нивоу прелазе 500.000 динара укупно морају бити објављене на порталу. Уместо тога, општински челници су омогућили ГОРСКОМ да посао добије кроз седам ОДВОЈЕНИХ поступака појединачне вредности 500.000 динара или мање. Ово је урађено јер се на набавке чија процењена вредност није већа од 500.000 динара не примењују одредбе ЗЈН.

Ова набвка била је школски пример истоврсне јавне набавке и у погледу врсте радова и у погледу истог понуђача. ЗЈН стриктно прописује да наручилац не може одређивати процењену вредност јавне набавке, нити може делити истоврсну јавну набавку на више набавки с намером избегавања примене овог закона.

Корумпирана локална власт је пронашла саучесника за кршење закона и неколико милиона буџетског новца измакло је свакој контроли, на шта је пажњу скренула и ДРИ. Из приложених фотографија сами процените да ли је писање пројектне документације за ове радове могло да кошта 3.200.000 динара.

Причу о госпођи Горски и њеном АТЕЉЕУ остављамо за други пут…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.