fbpx

НАЈСКУПЉИ МРАК ИКАДА

Општинска управа у Пожеги отпочела је реализацију јавно-приватног партенрства (ЈПП) за реконструкцију, рационализацију и одржавање дела система јавног осветљења у подручју општине Пожега са групом понуђача на чијем челу се налази фирма KEEP LIGHT DOO из Београда. Фирма KEEP LIGHT најпознатија је по томе што већ годинама на намештеним тендерима усрећује становнике Београда баснословно скупом новогодишњом расветом.

Општинска управа Пожега закључила је уговор с фирмом KEEP LIGHT и групом понуђача на 13 ГОДИНА чија је вредност на месечном нивоу 12.700 евра без урачунатог ПДВ-а. Простом рачуницом добијамо да је овај износ са урачунатим порезом на годишњем нивоу нешто мање од 22 милиона динара, а за свих 13 година трајања уговора достићи ће вредност од преко 280 милиона динара. KEEP LIGHT је према уговору као понуђач у обавези да замени старе светиљке на делу јавне расвете новим штедљивим ЛЕД сијалицама и да их редовно одржава и мења у случају престанка њиховог рада наредних 13 година. Понуђач није у обавези да одржава електричне инсталације на јавној расвети и за то Општинска управа Пожега тек треба да распише јавну набавку и изабере понуђача радова.

Фирма KEEP LIGHT са групом понуђача ће се финансирати из уштеде електричне енергије следећих 13 година, а ово ЈПП општини Пожега требало би да се исплати после 13 година кроз умањене трошкове за потрошњу електричне енергије на јавној расвети на рачун штедљивих сијалица. За време трајања уговора трошкови ће бити знанто увећани. Према првобитном Плану јавних набавки за 2019. годину, а на основу рачуна за електричну енергију општине Пожега од прошле године, процењена вредност за утрошак електричне енергије била је 18 милиона динара без ПДВ-а. На то треба додати редовне трошкове одржавања и куповине материјала који су износили око 2 милиона динара.

Само плаћање накнаде фирми KEEP LIGHT и групи понуђача наредних 13 година биће нешто мање од 22 милиона динара годишње, на шта треба додати трошкове електричне енергије и трошкове за куповину материјала и одржавање електричних инсталација. Цела логика је у томе да ће после 13 година ово ЈПП дугорочно бити исплативо, јер ће потрошња електричне енергије због штедљивих ЛЕД сијалица бити мања, мада ће општина Пожега, за време трајања уговора, понуђачима плаћати знатно више него што је до сада плаћала рачуне за утрошак електричне енергије и одржавање јавне расвете.

Да ствари од самог почетка неће ићи у том смеру показало се кроз функционисање нових ЛЕД сијалица монтираних на постојеће електричне инсталације. На фотографијама можете видети како су изгледали или изгледају само неки од делова нашег града после само неколико дана од монтаже нових штедљивих сијалица. Не можемо да судимо о томе да ли је овде реч о лошем квалитету нових а прескупих ЛЕД светиљки или о некомпатибилности постојећих електричних инсталација (за које понуђач није надлежан) са новим сијалицама.

(кликнути на фотографију ради увећаног приказа)

Јасно је једино да је ово најскупљи мрак икада и да ће дугорочно исплативу математику актуелног општинског руководства о уштеди покварити трошкови честе замене прескупих ЛЕД сијалица када после 13 година та обавеза падне на општину или комплетне замене садашњих електричних инсталација које не подржавају на оптималан начин нове ЛЕД светиљке. Краткорочне уштеде у потрошњи електричне енергије свакако ће бити очигледне пошто у појединим деловима града нова расвета већ недељама не ради.

Поред тога, и тамо где нове ЛЕД сијалице раде без проблема појавили су се проблеми практичне природе. Нове сијалице осветљавају много мању површину од старих јер не емитују светлост дифузно већ у виду снопа. Још озбиљнији проблем је то што нове сијалице емитују тзв. белу светлост која је неодговарајућа за магловиту средину каква је Пожега, што све учеснике у саобраћају за време магловитих периода излаже огромном ризику.

Оно што је сигурно је да ће општина Пожега следећих 13 година за потребе одржавања јавне расвете плаћати далеко више него што је плаћала до сада, укључујући у то и рачуне за утрошак електричне енергије, а да је пројектована уштеда после 13 година крајње НЕИЗВЕСНА. Сигурно је још и то да ће монополистичка фирма KEEP LIGHT на рачун грађана Пожеге остварити велики профит, који ће грађани отплаћивати и када садашње општинско руководство буде далека прошлост.

Ако некоме није јасно чиме је корумпирана локална власт, упркос грађанским протестима који трају дуже од година дана, откупила индулгенције државних центара моћи, одговор би могао да буде баш KEEP LIGHT.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.