fbpx

Напредњачки циркус у Пожеги – Друга сезона, прва епизода

На седници Скупштине општине Пожега, одржаној 27. јуна, изабрано је ново руководство општине Пожега – Ђорђе Никитовић постао је председник, за заменика председника изабран је Иван Новаковић, председница Скупштине је сада Верица Богићевић, а заменик председнице Скупштине је Стево Јешић.

На Западу ништа ново. Пожешки напредњаци покушавају са двадесетпетогодишњим председником општине да замаскирају бруку претходног руководства, подржавајући „нове и младе“ кадрове. Постављен од стране најближих сарадника смењеног руководства, млади Ђорђе Никитовић биће марионета преко које ће ти људи управљати општином и остваривати личне интересе.

Оно што је суштина несреће у Пожеги и целој Србији, јесте наопаки клијентелистички и корумпирани систем који је најпре осиромашио грађане, а потом их учинио зависним – кроз уцене и селективне ситне уступке, као што је страначко запошљавање.

За то време, страначки руководиоци, њихове породице и пријатељи деле огромне профите од пљачке, кроз намештање тендера и друге методе за извлачење јавног новца. Одабиром „нових и младих“ кадрова СНС-а СИСТЕМ СЕ НЕЋЕ ПРОМЕНИТИ, напротив – то служи за одвлачење пажње и регрутовање нових кадрова у интересну клику која управља таквим системом и чини нас сиромашним, пониженим и несрећним.

Остатак руководства заправо најсликовитије показује шта се крије иза слике и прилике младог председника општине – прелетање, неморал, издаја зарад личне користи, некултура, компромитованост. Подсећамо, на пример, да се не зна броја странака чији је Стево Јешић био члан. Узимајући те промене у обзир, као и његове наступе и личност, јасно се да закључити да се не ради ни о каквој идеји или доброј жељи, већ искључиво о личној користи.

,,Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека“ – рече Његош давно. На човеку је да у одсутним тренуцима одабере пут части или пут срамоте. Иван Новаковић, информатичар из пожешке гимназије, на жалост, одабрао је пут срама.

Беше једном један Милоје Павловић, директор крагујевачке гимназије, који је 21. октобра 1941. г. одбио понуду џелата да иступи из строја и сачува свој живот, остао је са својим ђацима и изговорио реченицу која треба да буде лајтмотив свим просветним радницима: ,,Пуцајте, ја и даље држим час!“

Беше данас један Иван Новаковић, који је најпре погазио све колегијалне норме када је одбио да пружи подршку колеги који је био жртва бесрамних напада одлазећег општинског руководства. Одбио је да подржи човека који је, као славни професор Павловић, стао испред својих ђака свестан чињенице да ће примити тане намењено свакоме ко се усуди да слободоумно говори.

И не беше му довољно само то, него је онда Новаковић издао и људе са којима је до јуче седео у одборничким клупама. Пристао је да постане део оне општинске већине која је за свога краткотрајног мандата успела да пређе све границе безобзирности, бахатости и лоповлука.

Нова председсница Скупштине је Верица Богићевић, дипл. математичарка, СПС, пристојна и васпитана госпођа, која је пристајала на све активности претходника, без икаквог противљења. Зашто, то само она зна.

,,Иницијатива за Пожегу“ ће наставити да се свим средствима бори против лошег система који води СНС, захваљујући којем су се окористили Милан Божић, Зорица Митровић и Велимир Максић, а нови (или стари) представници настављају тамо где је претходни тројац стао.

У сваком случају, циркус у Пожеги се евидентно наставља, само су места Дресера животиња, Главног Кловна, Гутача пламена, Ходача по жици и Трапеске акробаткиње – замењена новим (у најмању руку једнако комичним) персоналним решењима.

,,Иницијатива за Пожегу“ је већ другу сезону на време обезбедила сезонску карту за напредњачки Циркус, па ће и даље педантно и ажурно наставити да га посматра. Из првог реда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.