fbpx

Неопходне мере у борби против коронавируса

Да ли је локална самоуправа предузела све неопходне мере у борби против коронавируса и у којој мери челници општине стоје на располагању грађанима и грађанкама, питања су која од увођења ванредног стања постављају житељи како наше, тако и општина широм Србије.

Закључак Владе Републике Србије о информисању становништва о стању и последицама заразне болести Covid 19, с разлогом је протумачен као израз намере да се контролише ток информисања између здравствених установа градова и општина с једне стране, али и медија и самих грађана са друге стране. Али како је ова одлука повучена, изражавамо потребу за релевантним гласилом на локалном нивоу са циљем да сви грађани имају приступ подацима везаним за ширење епидемије.

Предлажемо да на том сајту буду доступна сва саопштења и информације од јавног значаја које се тичу поступања у условима пандемије. Пожега је попут многих мањих градова препуштена превазиђеном моделу информисања „од ува до ува“, што доводи до лоше интерпретације и повећава могућност ширења непроверених и неутемељених вести.

Сведоци смо да је забрана кретања односно имплементација мере коју подразумева полицијски час, изазвала низ потешкоћа мештанима околних села јер су у току пролећни радови. Знамо да је наш крај и повртарски, и воћарски, и сточарски, те се намеће питање одрживости неких од прописаних мера, односно да ли је у посебним случајевима ускраћен рад на пољопривредном добру нешто што доноси више штете него користи.

На интернет адреси: Управе за заштиту биља можете добити конкретна упутства како до дозволе за кретање пољопривредника.
Да ли је наша локална самоуправа имала слуха за овај проблем? Судећи по броју пољопривредних произвођача који се суочавају са губицима, очигледно није. Недефинисан је и систем откупа животних намирница малих пољопривредних произвођача иако је то многима од њих једини извор прихода.

Због бројних насталих недоумица и са жељом да опасност ширења заразе сведемо на минимум, указали бисмо члановима кризног штаба за ванредне ситуације на неке од њих, као и питања која произилазе.

 • Захтевамо да грађани буду обавештени о средствима која су предвиђена и која ће бити усмерена на активности сузбијања заразе, њиховој расподели и да ли се очекује помоћ државе.
 • Да ли постоје оперативни тимови који прате стање на терену, како у граду, тако и у селима како би своја запажања, односно мањкавости у примени прописаних мера преносили Градском штабу за ванредне ситуације?
 • Да ли је појачан рад санитарне инспекције?
 • С обзиром да је смањен режим рада у свим градским установама и предузећима, да ли је препорука административним службама да део посла обављају од куће како би сви захтеви, молбе, жалбе корисника били правовремено испоштовани и како не би било застоја у раду ових служби?
 • Шта је са нашим суграђанима који су у овом систему били „невидљиви“ и раније, незапосленим лицима, лицима која раде „на црно“?
 • Да ли је локална самоуправа прописала неке од економских мера за превазилажење кризе и могу ли пензионери са најнижом пензијом очекивати помоћ по угледу на неке општине? Предлажемо да се социјално угроженим породицама обезбеди довољна количина заштитних маски и рукавица.
 • Да ли је према подацима МУП-а на територији општине Пожега забележен пораст пријављених случајева породичног насиља и да ли се врши надзор породица у којима је већ регистровано насиље?
 • Имајући у виду координисан рад свих медицинских служби да ли су у сарадњу са call center укључени и психолози? И на који број могу да се обрате сви они којима је потребна психолошка подршка за превазилажење кризе?
 • Да ли имамо податак о броју деце на територији општине Пожега која немају приступ Интернету, па самим тим нису у могућности да шаљу домаће задатке и како ће се то одразити на успех ученика?
 • Да ли су Дом здравља и болница на Савинцу добро опремљени и снабдевеним медицинском опремом и да ли се несметано одвија рад ових установа? Нажалост, нека од хроничних обољења не праве паузу док не прође Covid, па се поставља питање редовних контрола здравственог стања хроничних болесника, обнове терапије и праћење њиховог општег стања. Посебна категорија су и труднице као и потреба за јединственим call center за будуће маме.
Грађани су сведоци селективне примене мере којом је прописана горња граница особа у затвореном простору. Апелујемо овом приликом на власнике продавница да истакну на улазима у своје продајне објекте обавештење које се односи на ову меру, као и да се придржавају прописа. Апелујемо на инспекцијске службе да врше редовне контроле цена производа на које се односи забрана о повећању.
Апелујемо на крају и на општинску власт, да своје грађане пре свега информише, да им одговори на захтеве и буде у њиховој служби у овим данима неизвесности. Да не буде да су од свих најбоље применили ону меру обавезног растојања. Од народа…

1 коментар. Leave new

 • U potpunosti se slažem sa vama. Sve izneto je potrebno ljudima da znaju da bi postupali shodno tome. Što se tiče dozvola za poljoprivrednike, tražio sam dozvolu pre 15 dana i nikada nikakav odgovor nije stigao, ni može ni ne može. Teško poljoprivrednicima.

  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.

Изборник