fbpx

О ИНИЦИЈАТИВИ

НАШИ ЦИЉЕВИ

Циљеви Удружења су унапређење стања и заштите људских и политичких права и слобода, залагање за остваривање и унапређење радних права и њихову заштиту, едукације грађана а посебно младих уз активно деловање у области уметности, медија, образовања, политике, заштите животне средине, чување и заштита слободе говора и јавног информисања, контрола јавне власти у пројектима од значаја за заједницу, контрола над управљањем јавним ресурсима и буџетским средствима, обезбеђивање једнаке приступачности јавним просторима и информисање грађана о развоју општине, организовање активности на промоцији коришћења нових метода и технологија у области уметности, образовања и информисања, отворено заговарање за промену лоших навика у погледу политичког деловања и понашања и препознавање и подстицање на борбу против свих облика корупције.

Ко смо ми?

Ми смо група слободних и достојанствених грађана општине Пожега решених да узму активно учешће у политичком животу наше општине и у доношењу важних одлука које се тичу свих нас. Окупљени око идеје да се локална политика мора водити на локалном нивоу, одлучни смо да локалну политику истргнемо из канџи политичких партија и да је вратимо у руке грађана. Позивамо све слободномислеће грађане, спремне да узму учешће у процесима доношења одлука од непосредног, заједничког и општег интереса за локалну заједницу, да нам се придруже.

Како је све почело?

Протести у Пожеги почели су као грађански бунт против бахатости локалне општинске власти фебруара 2018. године. Спонтаност и нестраначки карактер протеста врло брзо су постали препознатљиви знак једне од највиталнијих грађанских иницијатива у Србији. Од „грудве која постаје лавина“ до „пожешког пролећа“ Протести у Пожеги стекли су статус бренда цивилне акције на нивоу целе државе.

Где смо сада?

Удружење „Иницијатива за Пожегу“ органски је и формализован наставак Протеста у Пожеги. Идеја о удружењу као организованом и законом признатом виду грађанског деловања сазрела је после вишемесечних протеста против локалног општинског руководства. У свеопштој ерозији политичког вишестраначја и обесправљености појединца пред пред друштвом и државом, „Иницијатива за Пожегу“ настоји да политизацију локалних проблема врати из загрљаја странака у надлежност мештана Пожеге који су и сами жртве тих проблема.

КОНТРОЛА

као облик грађанске контроле власти – континуирана контрола локалне власти у њеном деловању, а нарочито контрола трошења буџетских средстава и контрола управљања јавним ресурсима

ИНФОРМИСАЊЕ

грађана о питањима од значаја за локалну заједницу и подстицање грађана на веће учешће у доношењу одлука које се њих непосредно тичу

ПОДРШКА

грађанима у решавању проблема са којима се свакодневно сусрећу (инфраструктурни, комунални, едукативни, културни, подршка у заштити основних грађанских права)

ДЕЛОВАЊЕ

кроз конструктивно и социјално одговорно деловање и предлагање конкретних решења у питањима од општег интереса

АКО ЖЕЛИТЕ, ИНИЦИЈАТИВУ МОЖЕТЕ ПОДРЖАТИ ДОНИРАЊЕМ ИЛИ ПОПУЊАВАЊЕМ ПРИСТУПНИЦЕ