fbpx

Основана „Иницијатива за Пожегу“ на Дан победе над фашизмом

У среду, 9. маја 2018. године, у Средњој Добрињи, одржана је Оснивачка скупштина Удружења грађана ,,Иницијатива за Пожегу“, чиме је основано удружење грађана које представља једну од највиталнијих грађанска иницијатива тренутно у Србији, а која је проистекла из вишемесечних грађанских протеста против локалне власти.
Основано је удружење грађана које ће у Пожеги вратити власт у руке народа. Оснивачка скупштина одржана је у Средњој Добрињи из више разлога. Локална власт још једном је демонстрирала силу и оглушила се о благовремено поднет захтев групе грађана за потребом изнајмљивања простора Клуба младих Пожега у ове сврхе. Простор у Средњој Добрињи је био отворен и слободан, а истовремено велика је симболика и датума и места оснивања – Дан победе и Дан Европе као парадигма вредности којима оснивачи „Иницијативе за Пожегу“ теже. Оснивачка скупштина је одржана у непосредној близини места рођења Милоша Обреновића – покретача највеће иницијативе у Србији 19. века, иницијативе да Србија постане самостална, слободна и модерна држава.
На седници је изгласан статут Удружења и изабрани чланови Управног одбора. За председника Управног одбора изабран је Александар Дивовић. Циљеви „Иницијативе за Пожегу“ јесу борба против бахатости, партократије, непоштовања закона и политичког примитивизма локалне власти, кршења основних грађанских права и свих других негативних појава у Пожеги. „Иницијатива за Пожегу“ залагаће се за контролу локалне власти и њену департизацију, транспарентност у раду општинског руководства и посебно за учешће грађана у политичком животу, кроз јавне расправе, трибине, едукације и друге облике активизма, а намерава да учествује и на локалним изборима, када они буду расписани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.