fbpx

ПЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ У НАШОЈ ЧАРШИЈИ

 1. У старом добром маниру усвојен ребаланс буџета почетком марта.

-За услуге по уговору за 8 извршилаца иде 5.737.000,00 динара. Мало више од 700.000,00 динара по извршиоцу. Фини ови уговори о привременим и повременим пословима

-Лепо би било знати и које спорове је све општински правобранилац изгубио и ако се на неком спору поравњао да се то запамти. Иде 12.000.000,00 динара.

 1. Ћонове Шеварице праве паркинг по закону. Мало по мало биће и 1000 запослених и довољно паркинг места.
 2. Ове године општинско признање нико није одбио. Честитке добитницима.
 3. Дирекција за изградњу још није ликвидирана, а ка` ће, не знамо. Сада су расподелили неке од послова које је Дирекција радила на Одељење за инвестиције (простор и градско грађевинско земљиште), Развојну агенцију Пожега (улице, локални путеви и јавна расвета) и ЈКП Наш дом (хидроградња, чишћење града, зелене површине, приобаља и водотокови II реда). Да ако постигну.
 4. Донета одлука о редовном ажурирању података о вредности имовине општине и одлука о прибављању, располагању и управљању стварима у јавној својини општине. Игранка је већ почела.
 5. Новина је да се дигитализујемо – донета одлука о успостављању, ажурирању и приступу подацима о имовини у јавној својини општине. Иде све у електронску базу података. Спроводе надлежне организационе јединице. Од нечега се поћи мора.
 6. Купљене две парцеле: 428/16 и 1227 КО Пожега. Ако.
 7. Одлука о придруживању иницијативи „Споразум градоначелника за климу и енергију“ може заиста да буде права ствар за грађане Пожеге, а може и да остане мртво слово на папиру, без последица. Од руководства општине зависи. Урадите ово како ваља, пола ће вам бити опроштено.

„Потписнице Споразума градоначелника за климу и енергију имају заједничку визију за 2050. годину која укључује:

 • смањење емисије CО2, чиме доприноси одржавању просечног глобалног загревања изнад +2 ° C у односу на прединдустријске температуре
 • припрема за могуће штетне ефекте климатских промена
 • универзални приступ сигурним и одрживим енергетским услугама по приступачним ценама за све, чиме се повећава квалитет живота и сигурност снабдевања енергијом .

Потписивањем Споразума градоначелника за климу и енергију, о којем одлуку доноси општинско веће, општина се обавезује да ће радити на:

 • смањење емисије CО2 (могуће и других гасова са ефектом стаклене баште) у административном подручју за најмање 40% до 2030. године ефикаснијом употребом енергије и већом употребом обновљивих извора енергије
 • спровођење мера и активности у вези са прилагођавањем на климатске промене
 • повећање његове отпорности прилагођавању климатским променама.

Придруживањем иницијативи, општина ће дефинисати своју политику:

 • израдом пописа почетних емисија и процене ризика и осетљивости на климатске промене
 • израдом и усвајањем Акционог плана за одрживу енергију и борбу против климатских промена (СЕЦАП), о коме је одлучило општинско веће, у року од две године од датума придруживања иницијативи.

Споразум градоначелника за климу и енергију је добровољна иницијатива и потписници не сносе никакве последице за евентуално неиспуњење планираних циљева. Придруживање иницијативи не подразумева увођење додатних намета за грађане или предузетнике као што су еколошке таксе и слично. Слично томе, Општина није дужна да директно обезбеди финансијска средства или учествује у финансирању спровођења мера за смањење емисија мимо свог директног утицаја, али је разумно претпоставити да ће Општина (као и сви други актери) морати да обезбеди примена политике одрживог развоја фондова који ће резултирати смањењем емисија.“

 1. ЈП Рзав Ариље од марта до децембра подиже цену воде са 10,98 на 11,99 дин/м3 да „изађе из зоне губитка“, а иначе планиран губитак за 2021. годину је 11,4 милиона динара. Усвојено!
 2. Општина наставља са бесплатним превозом, а ученицима који немају исти, признају се трошкови превоза. Где је Божић стао, Никитовићу продужи… у недоглед.
 3. ЈКП Наш дом не памти боље дане. У добитку 11,5 милиона динара. Укупна ненаплаћена потраживања 215 милиона динара.

„До смањења прилива и одлива готовине дошло је због:

 • Нереализоване изградње водоводних мрежа за рачун општинске управе као инвеститора за изградњу истих у сеоским месним заједницама.
 • Смањене наплате потраживања за остале комуналне услуге.
 • Смањења измирења обавеза према добављачима за робе и услуге“

За 127 запослених исплатили су 137 милиона динара.

Помислио би човек да нам је град најлепши и најчистији од свих градова, са високом економичношћу и ефикасношћу, кад оно;

„ Наш дом дуги низ година позитивно послује и искључиво се финансира из сопствених прихода. Предузеће има великих проблема због:

 • Застареле опреме и механизације
 • Великих губитака воде у мрежи од 49%
 • Наплате потраживања од корисника комуналних услуга.“
 1. Дата је сагласност на ценовник ЈКП Наш дом. Кога занимају цене материјала и услуга све је доступно и прегледно.
 2. Донет је добар Оперативни план одбране од поплаве за подручје општине Пожега за воде II реда. Нема везе ко су извођачи, зашто Арса, КИП КОП и други, важно је да хоће да помогну за праведну надокнаду.
 3. Донет је и добар Акциони план за унапређење положаја Рома на нашој територији.
И би Скупштина. И би кратко. И усвоји се. И оћута се.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.