fbpx

Пожешки дани енергетске неефикасности

Прошло је 22 године од првог састанка светских стручњака на тему енергетске ефикасности, одржаног у Велсу у Аустрији 5. марта 1998. године.
Прошло је шест година од како је у Србији основан Буџетски фонд за унапређење енергетске ефикасности (у оквиру Министарства рударства и енергетике) преко кога јединице локалне самоуправе могу добити финансијска средства за програме и активности које за циљ имају ефикасније коришћење енергије.
Прошло је пет година од како наше комшије у Ужицу – Одељење за заштиту животне средине и одрживи развој расписују јавни конкурс за суфинансирање мера енергетске ефикасности на породичним кућама и стамбеним зградама.
У Пожеги време стало. Ми смо енергетски неефикасни и тиме се дичимо.
По Закону о ефикасном коришћењу енергије „енергетска ефикасност јесте однос између оствареног резултата у услугама, добрима или енергији и за то утрошене енергије“.
Знамо да људи користе енергију за грејање, хлађење, осветљење, производњу и остале сврхе свакодневног живота. Начини на који се енергија користи битно утичу на нашу околину и живот. Зато је много важно и да штедимо енергију и да је користимо на најефикаснији начин.
Најчешће мере које се предузимају у циљу смањења губитака енергије и повећања енергетске ефикасности на породичним кућама и стамбеним зградама су:
– изолација грејаног или хлађеног простора
– замена дотрајале или неефикасне столарије у грејаним или хлађеним просторијама
– уградња мерних и регулационих уређаја (нпр. термостатских радијаторских вентила)
– замена постојећих или уградња нових ефикасних система за грејање, климатизацију или вентилацију.
Када све ово знамо, када, као грађани желимо да на својој кући или стану заменимо столарију која толико не дихтује да тепих подиже при мало јачем ветру, да поставимо изолацију и обновимо градом изубијану фасаду, да се прикључимо на гасну мрежу која нам је испред куће или купимо котао на пелет и престанемо да ложимо угаљ и дрва, да избацимо елктрични котао јер када уђемо у црвену зону не можемо да се финансијски повратимо до следеће зиме, када смо свесни свега, али не можемо, јер или немамо посао, или смо мало плаћени за рад, или издржавамо студенте, или смо болесни, или .., тада би требало да нам помогне наша општина. Општински буџет пуне запослени грађани општине да би изабрани представници народа одлучили на који начин да тај буџет расподеле у корист својих грађана. Зашто Општина Пожега не даје субвенције или зашто не суфинансира своје грађане? Да ли је у питању нерад, незнање, незаинтересованост или бахатост? Или све заједно?
Иницијатива за Пожегу извела је 7.2.2020. године перформанс Борба за чист ваздух. ТВ Пожега је снимила тај перформанс и никада га није емитовала, сигурно не својом одлуком, јер зашто би се мрзли по оном кијамету заједно са нама, ако нису намеравали да емитују прилог.
Даље, Иницијатива за Пожегу је 13.2.2020. године поднела Општинском већу Иницијативу за доношење Локалног акционог плана за борбу против загађења ваздуха, у којој су предложени конкретни кораци и за набавку мерача за мерење контроле ваздуха и за доношење одлуке о суфинансирању мера енергетске ефикасности и за промену Просторног плана ради забране изградње мини хидроелектрана на целој територији наше општине, јер све су ово мере за унапређење енергетске ефикасности, али на последњој седници Општинског већа наша Иницијатива није била на дневном реду.
Иницијативу за доношење Локалног акционог плана
Свесни смо да због „изборне воде у ушима“ није приоритет већника да се ова тема обрађује, али ми, као савесни грађани, нећемо дозволити да чистија животна средина и већа енергетска ефикасност буду на споредном колосеку.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.