fbpx

Проглас народу села пожешких: САЧУВАЈМО ПРИРОДУ И ДРУШТВО

У току су акције усмерене на окупирање природних ресурса наше земље, у циљу експлоатације извора здраве енергије. Све то се дешава зарад остваривања интереса „страних инвеститора“. Морамо знати да је њихов једини интерес профит.

Да ли су ти који намеравају да експлоатишу нашу природу страни или домаћи субјекти, у нашем случају уопште није важно.
Важно је рећи да се њихов интерес – зарада – у потпуности коси са нашим – народним – интересом, а то је очување здраве природе која је једина гаранција опстанка нашег народа и једина шанса за одрживу будућност наше деце.
Наша индустрија и привреда јесу систематски уништени и сада на ред долази безобзирно отимање онога што је још једино здраво претекло у Србији – а то је природа. Наши природни потенцијали су велики, али они нису ту да би неко уништавањем истих стицао материјалну корист, већ су ту да нам у тој и таквој природи расту здрава деца.
И сами смо добрано допринели загађењу природног окружења и то је још један разлог да се коначно пробудимо и преузмемо одговорност за своју судбину. Морамо устати и покренути талас позитивних промена, почевши од појединца све до шире заједнице.
Ми не смемо одлучивати да ли ћемо у борбу ићи у односу на то против кога или чега се боримо, већ знајући колико је нама свето то што бранимо. Ваздух који дишемо, вода коју пијемо и земља из које расте храна коју једемо јесу и морају да буду нешто најсветије за све нас, били лево или десно, били горе или доле…
Здрава природа јесте извор живота, хтели то политичари да признају или не. Политичаре је овде важно споменути зато што су управо они ти који профитере и експлоататоре наше природе представљају као елементе који доносе бољитак нашем друштву.
Они бољитак доносе искључиво себи, а нама за собом остављају исушене и прљаве реке, затровану земљу и загађен ваздух.
Та природа коју бранимо јесте Извориште здравља нашег друштва. Ово је последње време за одбрану четири основна елемента живота.
Ваздух који дишемо је први, Вода коју пијемо је други, Земља којом ходамо и која нам рађа је трећи, а четврти је Ватра која мора да се распламса у нашим срцима како бисмо, као наши преци, окупаторима и отимачима ставили до знања да је Србија једина земља коју имамо. Морамо да будемо спремни да се за опстанак на нашој земљи боримо као и наши прађедови.
Овај пут наше једино оружје је Слога и свест да без борбе нећемо сачувати ни чисту воду, ни чист ваздух, нити чисту и здраву Земљу.
Свима нам је засијало око када смо видели паролу коју је један дечак 17. априла истакао у Добрињи:

НЕ ПОСТОЈИ КИНТА КОЈУ БИХ УЗЕО ОД РИО ТИНТА!

** Фотографије преузете, уз дозволу, са Instagram профила: ko_se_ovde_pita

25. априла 2021. године

Бојан Вучићевић, Иницијатива за Пожегу

* Бојан Вучићевић је поета, новинар и радијски уредник и водитељ. Новинарство је дипломирао 2015. године у Београду, а 2019. године је магистрирао културолошку медијацију и хуманистичке науке на универзитетима у Венецији, Барселони и Монпељеу. Активно учествује у борби за заштиту природе у Србији и Грчкој. Оснивач је Удружења Слободна Акција из Новог Сада. Води порекло из села Дражиновићи у општини Пожега.

Кредити:

** Проглас је изворно написан за wеб страницу www.inicijativa.rs – Иницијатива за Пожегу

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.