fbpx

PYRRHIC/SUPERHIK VICTORY

PYRRHIC/SUPERHIK VICTORY
Preuzeto sa interneta
Два дана након завршетка парламентарних и локалних избора, исти могу да се анализирају кроз призму два историјска лика:
  1. Епирски краљ Пир ратовао је, заједно са својим грчким савезницима, против Римске државе и Картагине. Његови ратни „успеси“ били су такви да се нису могли назвати победама, због превелике цене која је притом плаћена, а огледала се у великим губицима;
  2. Антоним Робина Худа, негативац из стрипа Алан Форд – Езекијел Блаф (познатији као СУПЕРХИК), пластично је објашњавао свој порив да краде од сиромашних и даје богатима: „Људи који немају кола и не возе се авионима, ходају тротоарима и прљају их бацајући свакојаке отпатке. Тек што завршим са чишћењем – улице су пуне прљавштине и поново морам да се згрбим и чистим увек изнова. Јесте ли некад видели богаташа који лети авионом да баца папир на тротоар? Или власника лимузине да залута у прљави кварт и тамо баци кору од лубенице? Због тога сам заволео богаташе, а замрзео оне друге.”
Шта је то што повезује једног историјског и једног стрип (анти) јунака?
Избори у ауторитарном режиму Александра Вучића и Српске напредне странке.

Убедљива победа на недељним изборима оличење је, са једне стране, суперхиковске политике – потпуно обесправљен и осиромашен народ који се налази у вазалном положају – дозвољава да његов глас припадне моћној, богатој и бахатој олигархији. Та олигархија огрезла у неморалу, одавно је противправно присвојила све ресурсе и полуге моћи, па самим тим и начине на које отима глас обичних грађана – било директним уценама и претњама, било колективном хипнозом – коришћењем и злоупотребљавањем потпуно расположивог јавног медијског простора, путем кога се може имплицитно отимати здрав разум.
Или, на пример, коришћењем службеног возила ЈП Дирекција за изградњу Пожега (у ликвидацији) ради довожења и одвожења мештана приликом прикупљања потписа за предају изборне листе.

Са друге стране, као што је Пиров рат (без обзира на формалне победе) отворио пут римском ширењу и резултирао Пунским ратовима, тако и резултат недељних избора не може бити ништа друго до почетак рушења велике куле од карата – којих више нема у шпилу (како би се кула могла наставити).
PYRRHIC/SUPERHIK VICTORY
Preuzeto sa Facebook-a

 

Објаве на друштвеним мрежама актуелног Председника општине Пожега и његовог заменика (Ђорђа Никитовића и Ивана Новаковића), којима изражавају захвалност Пожеги због изборних резултата, представљају класичне примере дискретних експоненцијала: сакривени иза имена главног отмичара здравог разума (А. Вучић), на листи коју је из Прибоја скројио неформални шеф Пожеге (Крсто Јањушевић) – захваљују се Пожежанима што су заборавили да су баш њих двојица сукцесори најсрамотније локалне власти у историји нашег малог места, на директан или индиректан начин. Један као формални саучесник смењеног двојца Божић-Митровић, други као конвертит/прелетач/опортуниста, а обојица одборници у време скандалозне одлуке Скупштине општине о откупу нелегалног објекта за баснословну суму новца.

PYRRHIC/SUPERHIK VICTORY
Preuzeto sa Facebook-a

Никитовић гласао за такву криминалну одлуку (која је на крају кулминирала хапшењем виновника), а Новаковић (тада још увек део одборничке опозиционе групе) није имао ни реч да каже против.
Да имају ишта етично у себи, сами би признали да НИСУ МОРАЛНО ПОДОБНИ да се, након гласања, односно држања главе у песку у ситуацији покушаја пљачке општинског буџета, о истом лично старају.

PYRRHIC/SUPERHIK VICTORY
Screenshot – Youtube
Ипак, треба да знају да су њихова, као и (не)дела осталих будућих одборника и носилаца функција у локалној власти педантно верификована у нотесу Иницијативе за Пожегу.
С тим у вези, ми ћемо свакако наставити да ревносно радимо на извлачењу доње карте која ће напредњачку кулу порушити. Јер кула која није заснована на нормалној и здравој логици не може дуго опстати: кулу од песка направљену у плићаку брзо прекрије талас, а кулу од карата на баштенском столу обори мало јачи поветарац.
„Кањон Дрине је иза нас, испред нас је равна Романија. Снијег се топи, ништа неће зауставити долазак новог прољећа!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.