fbpx

СМЕШТАЈ ДЕЦЕ У КОНТЕЈНЕРИМА, ПОМПЕЗНОГ НАЗИВА – МОДУЛАРНЕ УЧИОНИЦЕ

За Предшколску установу Олга Јовичић Рита у Пожеги, за објекат Пчелица, набављена су четири контејнера или, како се наводи, две “учионице”, свака направљена од два спојена контејнера.

Набавка је предвиђена ребалансом буџета СО Пожега 30.6.2021. године.

Јавио се један понуђач и узео посао за предвиђени износ од 3,6 милиона динара са ПДВ-ом. Извођач је реномирани произвођач контејнера  ,,Tehnix Beo doo“ Београд, из милоште у документацији јавне набавке Предшколске установе назван “ТЕХНИХ БЕО“. У јавној набавци реномирани произвођач доставио је техничку скичицу и штури технички опишчић.

За заговорнике ове набавке – очигледно сасвим довољно! Заговорници су Заменик председника општине Пожега, Иван Новаковић и директорка ПУ Снежана Шљивић. Они су прецизно изметрали и искорачали локацију контејнера у Пчелици. Пронашли добављача, договорили процењени износ и легално спровели јавну набавку. Шта није јасно?!

На страну то што су контејнери преплаћени, на страну и то што на наше захтеве за информације од јавног значаја (информација у прилогу) ПУ и ОУ одговарају селективно или уопште не одговарају, имамо неколико сувислих питања, чији одговори, верујемо, интересују све становнике наше општине, јер је безбедност деце свима апсолутни приоритет:

 1. Ко је одговоран за избор набавке контејнера у Пчелици (која је полумонтажни објекат), уместо већ предвиђене доградње Лептирића?

 

 1. Да ли је назив „модуларна учионица“ само покривка за пословни, санитарни, складишни или специјални контејнер, непримерен за смештај деце?

 

 1. Да ли предвиђено проширење постојећег објекта са контејнерима има грађевинску дозволу, са посебним акцентом на евакуациони противпожарни пут? При чему није занемарљив ни губитак природне светлости у постојећем објекту, угрожени су цео јаслени део и део предшколске групе.

 

 1. Како су предвиђени темељи контејнера? Стабилност објекта? Питамо због јачег удара ветра, да не помињемо земљотресе, далеко било?
Да ли избегавате копање темеља због дубине фундирања и у том случају неопходних одобрења надлежних органа? Па сте распоредили оне бетонске „клоцне“ да поставите контејнере на њих? Нечувено!

 1. Како је предвиђено загревање контејнера? Клима уређајима? Неприхватљиво за децу тог узраста.

 

 1. Ако два спојена контејнера имају укупну површину 24m2, па такве две „учионице“ од по 24m2, за шта тачно служе?

-Ако се за групу до двадесеторо деце мора обезбедити 4m2 по детету, шта ћете да радите, да у један контејнер уведете петоро деце и у други петоро? Или да, наопако, сместите јаслени узраст?

-Ако контејнери немају „мокри чвор“, како ћете да обезбедите редовне хигијенске активности деце? Влажним марамицама и алкохолом?

У циљу санирања штете, добронамерно предлажемо следеће:

 

– Да општинско руководство и директорка ПУ, у сарадњи са доступним стручним службама размотре и Закон о планирању и изградњи и Правилник о ближим  условима за оснивање, почетак рада и обављање делатности предшколске установе и у складу са законском регулативом доврше овај јалов посао и

 

– КОМПРОМИСНО РЕШЕЊЕ – најбоље да један контејнер буде канцеларија директорке, а други канцеларија референта за јавне набавке.
EDIT:

30. novembar. 2021.

Stigao nam je prvi odgovor od, nadamo se odgovora u nizu, na postavljena pitanja vezano za „modularne kontejnere“ Predškolske ustanove.
Odeljenje za urbanizam je uvidom u službenu evidenciju utvrdilo da za PU Olga Jovičić Rita „nije izdavano rešenje kojim bi se odobrila izgradnja/dogradnja za predmetni montažni objekat“.
01. decembar. 2021.
Inicijativa za Požegu podnela je danas dve predstavke – Građevinskoj inspekciji i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje i Sektoru za inspekcijske poslove).
Ukazali smo na sledeće činjenice:
– Za navedeni objekat nije izdata građevinska dozvola, odnosno, nije izdato rešenje o odobrenju izvođenja radova imajući u vidu da je reč o montažnom objektu;
– Nisu ispunjeni uslovi za postavljanje predmetnog objekta predviđeni Zakonom o planiranju i izgradnji;
– Nisu ispunjeni uslovi za postavljanje predmetnog objekta opštinskom odlukom kojom se reguliše postavljanje montažnih objekata i Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolske ustanove.
– Naročito smo ukazali na to da nisu ispoštovani propisi koji se odnose na zaštitu od požara i na zaštitu objekta od seizmičkih aktivnosti. Planirano je da navedeni montažni objekat bude postavljen na betonske kocke umesto temelja. Takođe, u predmetnim montažnim objektima nije predviđen mokri čvor, odnosno, nisu predviđeni adekvatni sanitarni uslovi.
INSISTIRALI SMO da nadležne institucije razmotre sve ove okolnosti i da preduzmu sve što je u njihovim ingerencijama da se NE DOGODI da objekti bez neophodnih dozvola budu upotrebljeni za smeštaj dece, te da preduzmu odgovarajuće postupke prema nadležnima koji su odgovorni za ovakvu situaciju, koja može da predstavlja ozbiljnu opasnost.
18. decembar. 2021.
SVAKO SVOJ POSAO!
Radovi na postavljanju modularnih kontejnera se izvode, bez obzira na nedostajuću građevinsku dozvolu, prijavu radova i lokacijske uslove. ⁉️
Opštinska uprava je zvaničnim obaveštenjem (možete videti isto u prilogu ispod teksta??) jasno istakla da za objekat „Pčelica“ NIJE IZDAVANO REŠENJE KOJIM BI SE ODOBRILA IZGRADNJA/DOGRADNJA ZA PREDMETNI MONTAŽNI OBJEKAT.?
Građevinska inspekcija postupa ili ne postupa po prijavi?
Još jednom ćemo ih ZVANIČNO pozvati da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima. ??
Ima li pravne države da zaštiti interese predškolske dece?
Mi ćemo se potruditi da pronađemo pravni mehanizam za to. ?✅
Stay tuned! ?
23. decembar. 2021.
Kao što smo i najavili, a povodom KONTEJNERA za smeštaj dece, koji su prethodnog vikenda postavljeni u dvorištu vrtića ,,Pčelica“, uputili smo Odeljenju za inspekcijske poslove OU Požega, odnosno Građevinskom inspektoru Dejanu Đurovskom URGENCIJU za postupanje po ovom pitanju od opšteg interesa.
Podsećamo da za postavljanje modularnih kontejnera NIJE IZDATO REŠENJE KOJIM BI SE ODOBRILA IZGRADNJA/DOGRADNJA, o čemu smo zvaničnim dokumentom obavešteni od strane Opštinske uprave.
Paralelno sa tim, u toku je i postupak kod nadležnog Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja (kod Sektora za inspekcijske poslove i Sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje), po našoj predstavci.
Bezbednost dece mora svima da bude APSLOLUTNI PRIORITET!
05. januar. 2022.
KONTEJNERI „ZA NAŠU DECU“, EPIZODA 4
Nakon što smo početkom decembra podneli predstavku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kojom smo (a povodom VEĆ KUPLJENIH KONTEJNERA ZA SMEŠTAJ DECE U JEDNOM OD POŽEŠKIH VRTIĆA) ukazali na činjenice da NISU ISPUNJENI uslovi za postavljanje predmetnog objekta (nije odobrena izgradnja/dogradnja objekta, nisu ispoštovani propisi koji se odnose na zaštitu od požara i na zaštitu objekta od seizmičkih aktivnosti, , nisu predviđeni adekvatni sanitarni uslovi – mokri čvor i sl.), dobili smo odgovor Sektora za inspekcijske poslove da je poslednjeg dana 2021. godine izvršen inspekcijski nadzor, od strane Prosvetne inspekcije.
Tom prilikom, direktorka Snežana Šljivić, BEZ TRUNKE STIDA (ili možda ne?) izjavljuje da ,,kontejneri u dvorištu objekta PČELICA nisu u upotrebi, jer nisu pribavljena potrebna rešenja“, kao i da bi „trebalo da se koriste za potrebe dece KADA SE ZA TO STEKNU USLOVI.“
Ako se steknu uslovi.. Možda, nekad…
A u međuvremenu, osim što će kontejneri truliti, propadati i još više gubiti na upotrebnoj vrednosti (za smeštaj dece upotrebne vrednosti UOPŠTE I NEMA), rebalansom budžeta SO Požega 30.6.2021. godine jedini ponuđač je uzeo posao za predviđeni iznos od 3,6 miliona dinara.
NAŠIH PARA!
Zamenik predsednika opštine Požega, Ivan Novaković i direktorka PU Snežana Šljivić su pronašli dobavljača, dogovorili procenjeni iznos i sproveli javnu nabavku.
To što su kontejneri preplaćeni, a prvenstveno to što i direktorka sama priznaje da nisu obezbedili potrebne dozvole (što bi MORALO po logici stvari da bude USLOV da bi se nešto kupilo budžetskim, odn. novcem svih građana) – NIKOM NIŠTA?!
Ili, posmatrano na drugi način, može se izvesti sledeći zaključak: vi ste kontejnere nabavili, a da li će deca u njima boraviti – zavisi od odluke Ministarstva, koje treba da odluči ispunjavaju li kontejneri uslove.
Ako ne ispunjavaju – bačeno je 30.000 EUR narodnog novca…
E pa, društvo, malo ste se zaigrali!
Inicijativa za Požegu će nastaviti sa insistiranjem da nadležne institucije preduzmu sve što je u njihovim ingerencijama da se NE DOGODI da objekti bez neophodnih dozvola budu upotrebljeni za smeštaj dece.
Isto tako, nastavićemo i sa PRAĆENJEM I OPOMINJANJEM svih tih institucija da su dužne da sprovedu odgovarajuće postupke prema nadležnima koji su odgovorni za ovakvu situaciju, koja već predstavlja ozbiljnu opasnost – kako za bezbednost, tako i za javni interes!

1 коментар. Leave new

 • Драган
  30.11.2021 14:19

  Да ли је грађевинска инспекција могла да спречи овај безобразлук?

  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.