fbpx

СПОРТСКО-КУЛТУРНИ ЦЕНТАР Недомаћинско и неодговорно пословање се наставља

Дана 19.01.2022.г. на сајту Општине Пожега објављен је конкурс за избор новог директора Спортско-културног центра Пожега. Ово је поновљен конкурс јер приликом расписивања претходног конкурса није испоштована законска процедура јер конкурс није објављен на сајту општине. Претходни конкурс је објављен дана 29.12.2022.г. у једном дневном листу. Чињеница да је конкурс објављен непосредно пред новогодишње и божићне празнике, те да је руководство СКЦ-а запослене до 10.01.2022.г. упутило на колективни годишњи одмор, указује на то да је намера општинског руководства и руководства СКЦ била да се са конкурсом упозна што мање људи, како би се пријавило што мање кандидата. Међутим, у покушају да у што већој тајности спроведу конкурс, начинили су превид због кога су конкурс морали поновити.

Да имају проблем са поштовањем процедуре руководиоци СКЦ су показали и приликом избора недостајућег члана УО из реда запослених. На то место је изабран један месар по струци, а да се претходно о његовом избору нису изјаснили сами запослени, односно, није спроведена процедура избора члана УО међу самим запосленима у установи, чиме је поступљено супротно процедури прописаној статутом установе, услед чега је овај избор незаконит.

За то време, сала биоскопа, која је реновирана пре нешто више од две године, и даље не ради (од јула месеца прошле године и гостовања Шапића). Набављене су нове плоче које ће бити постављене на зид биоскопске сале, нешто дебље од претходних, али до данашњег дана радови нису окончани. У недостатку адекватне биоскопске сале, а након критике јавности да једино мештани Пожеге нису у могућности да у биоскопу одгледају најновије биоскопске хитове, управа СКЦ је организовала премијеру филма „Тома“ у спортској хали. Премијера филма је доживела дебакл јер је заинтересованост грађана да најновији филмски хит одгледају у неадекватном простору била мала.

Поред тога, у децембру месецу је, такође у недостатку адекватног простора, одржан концерт Лене Ковачевић у холу биоскопа (који иначе служи као изложбени простор градске галерије). За концерт, који је из општинског буџета плаћен више од 200.000,00 динара, купљено је 80 карата које су плаћене по 350 динара. Дакле, укупан приход од продаје карата за тај концерт је 28.000,00 динара, док у трошкове, поред накнаде која је плаћена извођачу, треба урачунати и трошкове грејања и остале фиксне трошкове одржавања концерта. Још један пример недомаћинског пословања садашњег руководства СКЦ.

Ове године, због поновног реновирања биоскопске сале, ученици наших средњих школа за Савиндан нису могли у биоскопској Сали одржати традиоционалну светосавку прославу. Међутим, то није спречило руководство СКЦ-а да на Савиндан у просторијама установе организује прославу током које су конзумиране велике количине хране и алкохолних пића. Како се може видети на приложеним фотографијама, следеће јутро је случајни посетилац установе могао затећи призор који никако не приличи једној установи културе, јер су се на столовима налазили остаци хране, празне лименке пива, празне флаше жестоких пића и пиксле пуне опушака у просторији у којој је забрањено пушење.

Градска галерија која од пре 2 године носи име нашег прослављеног уметника Милана Туцовића и даље служи као вакцинални пункт, као да у Пожеги не постоји адекватнији простор за ту намену. Из тог разлога се и Уметнички савет СКЦ-а дописом обратио општинском руководству и руководству установе са молбом да се вакцинални пункт измести у просторије Клуба младих, како би се изложбени простор из хола биоскопа вратио у градску галерију, а све из разлога што се уметници који излажу у галерији буне због неадекватног простора. Наравно, општинско и руководство установе није услишило молбе Уметничког савета, што јасно указује на однос општинског и руководства установе према струци и према култури уопште.

 

Руководећи трилинг СКЦ-а: Маћић, Мркић, Стевановић и даље ретко долази на своје радно место и тешко да их, уколико вам затребају, можете затећи у просторијама установе у току радног времена. Један од руководилаца и даље већи део радне недеље проводи у Београду, а на радном месту се не појављује углавном понедељком и петком. Чак и већину културних дешавања организује четвртком како би искористио прилику да се са гостима врати за Београд. Са друге стране, омиљеном пожешком опозиционару је продужен уговор о обављању привремених и повремених послова, тако да ће и у новој години са нотесом у руци пописивати запослене који су дошли на посао. Наравно, све изузев руководећег трилинга.

Имајући у виду катастрофално стање у коме се налази Спортско-културни центар Пожега, сматрамо да тренутни директор Марко Маћић, из моралних разлога, не би требало ни да конкурише за нови мандат на месту директора, а свакако не заслужује да на исту позицију буде изабран. Такође, сматрамо да Дејан Мркић и Срђан Стевановић, такође из морални разлога, треба да дају отказ на радним местима у СКЦ на којима се тренутно налазе, имајући у виду да свом послу нису посвећени у довољној мери и да обојица тренутно обављају друге послове изван установе, а којим пословима су посвећенији него послу у установи, те да би био ред да своје место уступе професионалцима, људима из области културе и спорта који ће свој посао обављати како треба и који ће допринети остваривању циљева установе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.