fbpx

СПОРТСКО-КУЛТУРНИ ЦЕНТАР: ПОЛИТИЧКИ ФРАНКЕНШТАЈН НА АПАРАТИМА

Прошло је скоро четири године како је напредњачка власт у Пожеги, ради обрачуна са политички неподобним културним делатницима, укинула „Културни центар“ (и „Спортске објекте Пожега“) и ставила под исти кров оно што готово да нема додирних тачака – спорт и културу.

И све то поверила у руке младићу који нема везе (а ни талента) ни са једном, ни са другом делатношћу.

Након избора нашег чувеног књижевника на место директора СКЦП, јавио се мали наговештај да би за културни живот у Пожеги могли наступити бољи дани.

Међутим, то је било кратког даха.

Напредњаци, ненавикли на то да се на руководећој позицији налази неко ко није верни члан партије, сменише познатог књижевника са директорске функције и на исту поставише једну од напредњачких нада – човека који има некакве везе са спортом (у блиставој кошаркашкој каријери није догурао даље од родног града), а са културом колико и сваки просечни напредњак. Што довољно говори о односу пожешких напредњака према култури.

Но, стварна власт у СКЦ је ипак била (или је и даље?) у рукама једне друге напредњачке наде и главног Крстовог пулена у Пожеги. Човека за кога се основано сумња да воли лично да прикупља новац од закупа хале и прихода са базена (без било чије контроле), што му обезбеђује сасвим пристојне приходе, па сада можда може чак и да зида апартмане на Копаонику?

Човека који је био главни креатор кампање прогона и сатанизације СУГРАЂАНА – политичких неистомишљеника, преко страначких ботова на друштвеним мрежама.

У сваком случају, оно што представља континуитет у деловању руководства СКЦП од његовог оснивања (са резервом узимајући период када се наш чувени књижевник налазио на челу ове установе) – јесте незнање, неспособност и јавашлук.

Пре две године извршена је реконструкција биоскопа вредна 30 милиона динара. О квалитету изведених радова довољно говори чињеница да су се НЕПУНЕ ДВЕ ГОДИНЕ КАСНИЈЕ појавили деформитети на зидовима биоскопске хале, који изискују предузимање озбиљних грађевинских радова ради отклањања истих. И озбиљан трошак. Ко ће га сносити, остаје да се види. Имајући у виду досадашњу праксу – вероватно опет грађани.

И тако биоскоп не ради више од 2 месеца – још од посете новопеченог напредњака Шапића. А ви, Пожежани, најновије филмске хитове гледајте негде ван свог града.

Какав је однос према култури руководства СКЦ, говори чињеница да су затворили „Дом младих“ са једном од најлепших башта у граду, у којој су се могли одржавати занимљиви културни догађаји.

У тој згради се сада налази физикална терапија Дома здравља. Градску галерију су претворили у пункт за вакцинацију.

Ни за једну, ни за другу здравствену службу изгледа нису могли наћи прикладније место него просторије намењене за културу? О одсуству било какве стратегије развоја културе, улагања и промоције исте да не говоримо…

За то време, поједини запослени на руководећим местима у СКЦ – примају по две плате.

Тако је Дејан Мркић, председник СО Пожега, више од годину дана након избора на ту функцију, и даље запослен у СКЦ на месту Руководиоца за спорт, према наводним (а још увек непровереним) информацијама са месечном платом од 85.000,00 динара у нето износу.

Марко Маћић, новоизабрани директор СКЦ, поред те функције за коју месечно наводно такође прима 85.000,00 динара у нето износу, и даље обавља функцију генералног секретара Спортског савеза Пожега, имајући у виду да још увек није изабрано друго лице на ту функцију. Иначе, функција генералног секретара је једина плаћена позиција у Спортском савезу.

Поред тога, Маћић је као одборник на седници СО Пожега гласао за смену дотадашњег директора СКЦ и свој избор за новог директора.

Иницијатива за Пожегу је још 26.04.2021.г. представком о овоме обавестила Агенцију за спречавање корупције. И даље чекамо реакцију надлежних органа.

За то време, они сваког месеца из нашег буџета уредно примају апанажу. Колико је заслужују својим радом, процените сами.

Трилинг асова СКЦ попуњава Срђан Стевановић, самопрокламовани Канцелар. Он је и даље запослен у СКЦ на месту Уредника програма. Непотврђене информације указују да исти сваког месеца прима плату у износу од 82.000,00 динара у нето износу. Многи би му и опростили то што су резултати његовог рада никакви, али тешко да му се може опростити то што више од 10 месеци готово да не долази на посао. Према информацијама којима располажемо, он већ дужи временски период живи и ради у Београду. У Пожегу сврати повремено и том приликом посети и своје радно место, да се поздрави са колегама.

Ухлебљење у СКЦ је, поред многих страначких активиста СНС-а, нашао и један пожешки „опозиционар“, носилац једне од листа на претходним изборима. Овај човек широј јавности непознатог занимања се недавно запослио у СКЦ. На које радно место по систематизацији, остаје нам да проверимо. Знамо само да му је у опису радног места да са списком иде по хали и биоскопу и да пописује запослене који су дошли на посао. Да ли је успео који пут да попише Канцелара, Мркића и Маћића, није нам познато.

У сваком случају, за пожешку културу са оваквим руководством нема зиме.

Jedan od Zahteva za pristup informaciji od javnog značaja koji je poslalo UG „Inicijativa za Požegu“, kompletan listing možete pogledati u PDF formatu na dnu strane.

 

*Све информације до којих смо дошли, Иницијатива за Пожегу је затражила званично од надлежних у СКЦП, путем Захтева за приступ информацијама од јавног значаја.

Како је досадашња пракса била да избегавају одговоре и тиме не поступају по закону – ми ћемо наставити поступак провере аутентичности свих тих информација путем жалбе Поверенику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.

Изборник