fbpx

СТАВ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ПОЖЕГУ О „СПОРАЗУМУ С НАРОДОМ“

Данас је на адресу Иницијативе за Пожегу из секретаријата Савеза за Србију стигао текст Споразума с народом, уз претходну усмену најаву да се Споразум шаље с понудом да Иницијатива за Пожегу буде један од његових потписника. Пре свега, ову понуду Савеза за Србију сматрамо искреним чином увиђавности и признања за наше једногодишње активно залагање у борби против корумпиране локалне власти. Зато ћемо и ми бити искрени.

Сам текст Споразума с народом не видимо као споран у садржинском делу. Већина прокламованих вредности и тема у тексту већ су гарантовани позитивним законима Републике Србије, а предложене новине могле би позитивно да утичу на даљу демократизацију нашег друштва. У том делу Споразум с народом ће имати подршку Иницијативе за Пожегу.

Оно од чега смо кренули у дефинисању нашег става према понуди Савеза за Србију је питање – Зашто је страначкој опозицији у Србији и Савезу за Србију као њеној окосници уопште потребан Споразум с народом? Потребан је јер између политичких странака и народа постоји спор и јаз неповерења који треба да се превазиђу. За то неповерење одговорне су странке и садашњег и бившег режима. Управо због тог неповерења и незадовољства народа традиционалним политичким странкама настала су удружења попут Иницијативе за Пожегу и бројних сродних организација широм Србије.

Добра је ствар што су политичке странке и припадници претходне власти свесни тог неповерења и што показују намеру да то поверење народа опет задобију. Поверење народа не стиче се ипак бланко потписом грађана на преузете обавезе из Споразума, нарочито зато што из самог текста Споразума није јасно како и чиме његови потписници гарантују испуњење тих обавеза. Поред тога што нема гаранција, нема практично ни последица или казни за евентуално „неиспуњење“ документа.

Стога мислимо да је најбољи начин да потписници Споразума своју доследност и посвећеност испуњењу преузетих обавеза покажу у пракси, за шта је потребно време. Из тог разлога Иницијатива за Пожегу сматра да је у овом тренутку рано, чак и сувишно потписивати Споразум с народом и да поверење народа треба градити делима, а не речима и хартијама. Када се то поверење изгради а спор превазиђе, ни Споразум неће бити потребан.

Ипак, због значајног броја некомпромитованих људи у странкама и оних који су часно обављали своје функције, сугеришемо свим грађанима, па и члановима Иницијативе за Пожегу чије се мишљење разликује од званичног, да поступе искључиво по властитој савести.

Због заједничког циља, позивамо Савез за Србију Пожега да на првом следећем протестном окупљању грађана, у суботу 23.02. 2019. године у 18 часова на Тргу слободе у Пожеги, понуди текст Споразума на потпис грађанима. После тога заједно шетамо рутом Трг слободе – Књаза Милоша – Војводе Мишића – Његошева – Краља Александра – Трг слободе.

Иницијатива за Пожегу

2 коментара. Leave new

 • Слободан З. Пешић
  19.02.2019 20:00

  Мушки!

  Одговори
 • Pavlovic
  19.02.2019 21:44

  U svakom slucaju, dobro je, da se nesto desava.A, i to desavanje ima svoj razlog, koji ga je doveo do svog ne zadovoljstva. Smatram da svo ne zadovoljstvo, treba da ima svoju platformu modela „kako bi trebalo da bude“ za dobrobit celine a ne kako si nakaradno generacije i vodece elite iskonstruisale njihovu profitabilnost na racun drustva.
  Te „sustine i ti pojmovima“ trebaju se svesti u kategoricni imperativ logike i opsteg dobra, kako bi obican um mogao prepoznati jasne ciljeve pobune u drustvu. Sve ostalo nece imati svrhe protesta.
  Zelim, celini drustva da se napokon probudi i pocne da rasudjuje logicnim putem svoje samosvesti.

  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.