fbpx

Светски дан социјалне правде

Данас, 20. фебруара обележава се Светски дан социјалне правде који је препознајући потребу друштва за стварањем једнаких шанси и значај борбе против сиромаштва, пре 13 година установила Генерална Скупштина УН. Овај дан има за циљ да подстакне људе да виде како социјална правда утиче на искорењивање сиромаштва, повећава запосленост и остварује друштвену интеграцију. У свету! А код нас, поражавајућа статистика и демагогија. Светски дан социјалне правде честитаће нам министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Ако се сети. Неискрене честитке пренеће режимски медији и ту се прича завршава…

У саопштењу заштитника грађана се наводи да у Србији, према последњим доступним истраживањима око ПОЛА МИЛИОНА људи, односно 7% становништва не може да задовољи основне егзистенцијалне потребе. Ризику од сиромаштва изложен је још већи број грађана. Према анкетама појединих НВО испитаници су готово једногласни у оцени да социјалне разлике никада нису биле израженије него сада. За то стање криве управо политичаре.

Ситуација у држави рефлектује се, а неретко је и посебно изражена у мањим срединама каква је Пожега. Буџетска средства намењена најугроженијима из године у годину све су мања, а број оних којима су неопходна све већи. Актуелни директор Центра за социјални рад у Пожеги остаће упамћен по одавању личних података корисника ове установе општинском руководству зарад личних разрачунавања са политичким неистомишљеницима. И то је њихово поимање социјалне правде.

У ситуацији када се укидају средства за многе услуге за децу, младе и старе, када се смањују права из социјалне и здравствене заштите, када је буџетом предвиђено све мање новца за најсиромашније, Иницијатива за Пожегу указује на одсуство и немар државе, као и на то да у будућности, без подршке и сарадње свих чланова заједнице, неће бити могуће говорити о друштву које се темељи на солидарности, праведности и једнаким могућностима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.