fbpx

Светски дан заштите животне средине

Данас се обележава Светски дан заштите животне средине. Уједињене нације позивају владе, компаније, организације и појединце да удруже снаге у глобалном покрету Генерација обнове, како би се процес нарушавања екосистема зауставио и како бисмо осигурали симбиозу човека и природе. Државе које препознају значај одрживог развоја, улажу средства и напоре да обнове шуме и обрадиве површине, заштите станишта животињског света, сачувају водотокове отклањајући штету која им је нанета и обезбеде здравију будућност свом становништву. Србија не спада у групу земаља која природи и враћа, а не само узима. Корумпирани носиоци власти на страни крупног капитала објавили су рат природном богатству. Биодиверзитет на издисају и последице несавесног односа према животној средини, видљиве су у сваком округу.

Иницијатива за Пожегу је од свог оснивања до данас, паралелно са заштитом јавног интереса, предано посвећена и еколошким проблемима наше општине. Заштитили смо парк-шуму Борјак од намере тадашњих представника власти да је преименовањем у градско-грађевинско земљиште посеку и тиме откину једно плућно крило града. Спречили смо појаву мини хидроелектрана на предвиђеним локацијама и одахнули од још једног насртаја на реке. Указали смо на екоцид у Краваричкој реци, водили институционалну борбу у систему који није наклоњен заштитницима природе, пријављивали свако загађење Скрапежа… Били део иницијативе за чист ваздух, инсистирајући на постављању мерне станице која очитава ниво загађења. Учествовали смо у бројним акцијама чишћења. Поднели захтеве за набавку нових контејнера и предлоге за ефикаснији систем одношења смећа. Организовали едукативне трибине, промовишући еколошку освешћеност, увек присутни на предавањима и радионицама где се предлажу конкретне мере за одрживу будућност. Суочени смо са најавом о почетку геолошких истраживања на територији добрињских села и могућим доласком рудника литијума у наш крај. Предстоји још једна борба…

Грађани региона и Европе већ препознају покрете и организације којима је приоритет рада очување здраве животне средине и указују им поверење. Иницијатива за Пожегу ће наставити да усмерава своје деловање у правцу ширења зелених идеја, истичући и овом приликом да само здрави екосистеми могу обезбедити средства за живот људи и ублажити последице климатских промена.

Позивамо суграђане да се чешће укључују или иницирају акције чишћења река, паркова, излетишта. Да подрже и подстичу иницијативе за лепши и уређенији град. Да промене своје животне навике у складу са одрживошћу. Да предложе идеје за уређење запуштених локација, подстичу јавне расправе о претњама са којима смо услед агресивног односа према природи, суочени. Позивамо установе да озелене јавни простор аутохтоним дрвећем и биљним растињем.

Скренимо својим активностима пажњу на уништавање природе и решења до оздрављења. Скренимо пажњу и на одговорне. Немојмо да нам више лажи попут нових инвестиција и отварања радних места замагле вид или да свесно зажмуримо на деструктиван однос државе према свему што је „мало и наше“!

Помиримо се са природом и помозимо јој да оздрави. Ми смо јој једини браник од багера, бетона, плоча, цеви, бушотина, тестера, емисије штетних гасова… Да за нови почетак најавимо крај емисије штетних политичара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.