fbpx

ТРИ ИЗГОВОРА ЈЕДНОГ КАНЦЕЛАРА – ПРЕКРШАЈНА И / ИЛИ КРИВИЧНА ОДГОВОРНОСТ

Тајне набавке Спортско-културног центра Пожега (други део)

Док нам се Канцелар и комплетна општинска свита о нашем трошку у лице смеју са Сајма туризма, на адресу Иницијативе за Пожегу стигао је допис од Управе за јавне набавке (број: 011-00-231/18), а поводом јавних набавки Спортско-културног центра Пожега и поводом пријаве које је Иницијатива за Пожегу поднела Управи за јавне набавке 17.09.2018. године. Пријава се односила на незаконите радње у спроведеним поступцима јавних набавки наступа (ЈН број: ПБП 02/18, ПБП 04/18 и ПБП10/8) за концерте музичких извођача „Кербер“ и „Сања Илић и Балканика“, који су одржани у оквиру обележавања Дана општине 7. и 8. априла 2018. године, као и за музичке извођаче у оквиру фестивала „Jazzveze“ (Бети Ђорђевић и Весна Писаровић), који је на Тргу слободе одржан 5. јула 2018. године.

Видимо такође, да је СКЦ Пожега доставио извештај Управи за јавне набавке 9.11.2018. и да је своје незаконите радње правдао следећим изговорима:

ПРВИ ИЗГОВОР – да су као установа регистровани децембра 2017. године, а да су тек током марта 2018.године започели са стварним обављањем делатности за коју су основани
ДРУГИ ИЗГОВОР – да су имали проблема који се огледао у недостатку кадровског капацитета довољно обученог за поступање у складу са позитивно правним прописима који уређују област јавних набавки,
ТРЕЋИ ИЗГОВОР – да је у време када је требало објавити предметне огласе, запослено лице задужено за наведене активности било дуже времена одсутно
Наведена ТРИ ИЗГОВОРА ни на који начин не ослобађају ову установу и њено одговорно лице законске одговорности за неправилност и прекршаје који су приликом спровођеења јавних набавки учињени.

ПРВИ ИЗГОВОР – ЛАЖ!

Када се анализира рад Спортско-културног центра Пожега (ФБ страница ове установе) увиђа се да ова установа наставља да крши закон тако што у свом одговору званичном државном органу – Управи за јавне набавке, пласира НЕИСТИНЕ И НЕТАЧНЕ ПОДАТКЕ О СВОМ РАДУ. Наиме, није истина да је СКЦ Пожега почео званично са радом тек у марту 2018. године, што се лако може утврдити анализом програма рекламираних на ФБ страници СКЦ Пожега, где се може видети да је током децембра 2017, јануара и фебруара 2018. године одржан низ програма, што значи да је установа радила од свог оснивања:

Програми реализовани у периоду децембар 2017 – фебруар 2018. су (о којима је Иницијатива за Пожегу прикупила доказе и које ће доставити Управи за јавне набавке):

2.12.2017 – Концерт „Гарави сокак“
6.12.2017. – Представа „Народни посланик“
17. и 25.12.2017. – филмски програм
21.12.2017. 04 – Представа „Црвени шешир“
20.12.2018. – Изложба „Премотавање“
23.12.2017.- „Пожезија“
22.02.2018. – Представа „Боје штека“
20.02.2018. – Изложба Божидар Витас

Све и да је истина оно што је СКЦ написао у свом „првом изговору“, чињеница да нека јавна установа не обавља јавне набавке за концерте који су организовани у априлу и јуну 2018, а регистрована је и почела са званичним радом у децембру 2017. године је апсолутно вређање самог државног органа коме се такав одговор пласира, и свакако не ослобађа одговорно лице (директора СКЦ Пожега) законске одговорности.

ДРУГИ И ТРЕЋИ ИЗГОВОР СКЦ Пожега – који говори о у недостатку кадровског капацитета обученог за поступање у складу са позитивним правним прописима који уређују област јавних набавки, као и то да је запослено лице задужено за наведене активности било дуже времена одсутно, такође не ослобађа јавну установу примене закона, као ни њеног законског заступника, већ говори о немару и неспособности да се једном установом управља у складу са законима које прописује дражава Србија.

Иницијатива за Пожегу ће у наредном периоду код Управе за јавне набавке и осталих надлежних институција инсистирати на покретања прекршајног и кривичног поступка против Спортско-културног центра Пожега и одговорног лица, будући да је Закон о јавним набавкама прекршен и будући да је СКЦ Пожега Управи за јавне набавке доставио неситините информације, о чему ће овај орган бити и обавештен, са пратећим доказима.

Иницијатива за Пожегу
Фебруар, 2019.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.

Изборник