fbpx

Ухапшен је директор Развојне агенције Пожега (РАП) Славко Добрић

Јуче, 15.11.2019.године ухапшен је директор Развојне агенције Пожега (РАП) Славко Добрић због сумње на злоупотребу службеног положаја јер је РАП оштетио за 6.86 милиона динара,по саопштењу МУП-а. Одређено му је задржавање до 48 сати и он ће уз кривичну пријаву бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Краљеву.

Policija privodi prestupnike

Званично саопштење МУП-а:

Јуче, 15.11.2019.године ухапшен је директор Развојне агенције Пожега (РАП) Славко Добрић због сумње на злоупотребу службеног положаја јер је РАП оштетио за 6.86 милиона динара,по саопштењу МУП-а. Одређено му је задржавање до 48 сати и он ће уз кривичну пријаву бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Краљеву.

У периоду од 2014. до 2019. године себи је, на основу Уговора о дугорочном стамбеном кредиту доделио више од 5 милиона динара, које је враћао новчаним стимулацијама које је сам себи давао.
Давао је позајмице физичким лицима, предузетницима и удружењима у износу око 1 милион динара које нису наплаћене.

Омогућио је коришћење телефонских картица физичким лицима која нису запослена у РАП, а које је РАП платила 458.332,00 динара.

Иницијатива за Пожегу заједно са делом грађана Пожеге преко годину ипо дана упорно и доследно указује на неправилности у раду локалне самоуправе и јавних предузећа. Борба против системске корупције и бахатости људи на руководећим местима јавног сектора није узалудна. Хапшење директора ЈП Развојна агенција Пожега само је логичан резултат наставка рада истражних органа.

Оно што је изузетно важно је да грађански активизам није узалудан и да је потребна константна контрола рада јавног сектора од стране грађана. До промене не дође брзо, али ако упорно и доследно вршите притисак на одговорна лица због малверзација, расипања буџетских средстава, неправилно спроведених јавних набавки и сумње на коруптивне трансакције и ако све то објавите да те чињенице буду доступне што већем броју људи, онда добијете хапшење лица које је злоупотребило службени положај.

Конкретно за ЈП РАП, Иницијатива за Пожегу упутила је више Захтева за приступ информацијама од јавног значаја на које или нисмо добили одговор или смо добили званични одговор да податке НЕ ЖЕЛЕ да нам доставе, јер нису задовољни начином на који Иницијатива за Пожегу на друштвеним мрежама пише о овом јавном предузећу. На ФБ страници Иницијативе за Пожегу налазе се текстови који детаљно описују све неправилности и нелогичности у раду овог ЈП, са акцентом на изградњи стамбене зграде у III реону у Пожеги, као и опис бахатог понашања директора – ухапшеног Славка Добрића, који је добио превелика овлашћења и која је, како се сумња, злоупотребио.

„Дакле, јавно предузеће је одлучило шта треба, а шта не треба да буде јавно, на основу допадљивости, арбитрарне оцене и писања на друштвеним мрежама. Иницијатива за Пожегу подсећа да су јавна предузећа и јавне установе јавни, а не приватни субјекти, те да су они ту због свих грађана општине, и оних који се свиђају властима, али и оних који су њихови критичари. Другим речима, у питању су јавни сервиси или службе (од речи служити), који би требалo да функционишу (тј. служе јавности) по одређеним непристрасним и ефикасним правилима, а не како се директору или странци прохте. Ово је само један од подсетника због чега као општина и као друштво тонемо, те због чега многи људи одлазе у иностранство, из године у годину – у потрази за системима са функционалним установама и перспективним пословима.“  –www.inicijativa.rs

Иницијатива за Пожегу наставља да ради на заштити интереса свих грађана Пожеге. Постоји још особа за које је сумња да су злоупотребиле или злоупотребљавају службени положај. Верујемо да ће истражни и правосудни органи одрадити професионално свој посао. Циљ нам је успостављаљање јаких институција које ће одговорно и поштено радити свој посао.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.

Изборник