fbpx

Услови за приступ удружењу и антикорупцијски принципи

Корени Иницијативе за Пожегу јесу антикоруптивни – организација је настала као реакција на коруптивни покушај откупљивања нелегалне куће у власништву мужа председнице Скупштине општине од стране Општине, и то по астрономској цени. У међувремену, тадашња неформална група Протести у Пожеги је еволуирала у формално удружење Иницијатива за Пожегу, која је наставила борбу за Пожегу, са околним селима, без корупције, пљачке и бахатости, за Пожегу која почива на правилима, процедурама, правди, учешћу грађана у доношењу одлука, интересу свих.

Бити члан Иницијативе значи спремност на борбу за ослобођење од стега корупције које вуку нашу општину и наше друштво ка дну. Циљ је успостављање непристрасних, равноправних и поштених процедура за запослење, прављење уговора са Општином и др.

Узимајући то у обзир, Иницијативи су потребни храбри и некомпромитовани грађани Пожеге и околних села, свих година, струка и нивоа образовања, спремни да коначно узму ствар у своје руке и поставе Општину на здраве основе. У складу са Статутом, Иницијатива задржава право да одлучује ко може бити члан организације. Људи који имају коруптивну прошлост нису добродошли. Људи који би да искористе организацију за лични интерес (намештање послова и уговора, страначко запошљавање и др.) нису добродошли.

ЧЛАНСТВОМ У ИНИЦИЈАТИВИ ЗА ПОЖЕГУ СИГУРНО НЕЋЕТЕ ДОБИТИ ПОГОДНОСТИ У ОДНОСУ НА ДРУГЕ СУГРАЂАНЕ. Нећете добити посао или тендер само зато што сте члан, пријатељ или финансијер Иницијативе. Радећи у јавном интересу, направићемо услове од којих ће СВИ имати дугорочне користи.

Шта је заправо корупција?
Корупција је злоупотреба службеног (јавног) положаја у приватне и страначке интересе, а на уштрб права, правде и јавног интереса.

Због чега је опасна?
У економском смислу, новац који би требало искористити у складу са интересом грађана одлази у приватне или страначке џепове. Спречавањем корупције, бранимо нове километре пута, паркове, школе, болнице, опрему за јавне институције итд.
У политичком и правном смислу, крши се закон, те се демократија и владавина права извргавају руглу. Избори постају параван за „оправдану“ пљачку народног новца, а не начин за избор најбољег политичког програма, који ће бити од користи најширим слојевима друштва.
У моралном смислу, долази до посрнућа вредности правде и једнакости, те друштво почиње да схвата корупцију као нешто нормално, прихватљиво и непромењиво.

Шта спада у политичку корупцију?

  • Примање мита како би се јавни интерес подредио одређеном приватном или страначком;
  • Страначко, пријатељско и рођачко запошљавање у јавне службе или намештање послова „пријатељским“ фирмама, а на уштрб непристрасног конкурса и других кандидата и суграђана;
  • Постављање руководства јавних установа и предузећа на основу страначког припадања или пријатељских и рођачких веза;
  • Проневера јавних средстава намештањем тендера, склапањем уговора са пријатељима којима се често услуга преплати, а разлика подели међу уговорним странама, „испод жита“, или намештање конкурса којима се општински новац мимо озбиљних критеријума дели „другарским“ или страначким невладиним организацијама;
  • Уцена и изнуђивање, када нпр. власт прети доношењем одлука или слањем инспекција како би изнудила новац или услуге од одређених људи или компанија