fbpx

Захтев за измену просторног плана општине Пожега – искључити могућност изградње МХЕ

Да се подсетимо, пре три године, 31.10.2016. године ступио је на снагу Протокол о сарадњи по коме је утврђен заједнички интерес Општине Пожега и ПД “КРИСНЕВ МХЕ” ДОО Београд да се изграде четири хидроелектране укупне снаге 6,4 МW на следећим локацијама на територији општине Пожега:
  1. МХЕ Врањевина, Водоток Моравице
  2. МХЕ Пилатовићи, Водоток Моравице
  3. МХЕ Гугаљ, Водоток Западне Мораве
  4. МХЕ Пожега, Водоток Ђетиње.

Иницијатива за Пожегу је 9.12.2019. године поднела Општинском већу Иницијативу за раскид Протокола, уз детаљно образложење, али Општинско веће није нашло за сходно да ову тему разматра на својим састанцима.

Независно од Протокола и други инвеститори могу покренути процедуру изградње МХЕ у нашој општини. Одељење за урбанизам издало је Локацијске услове инвеститору “Енерго извор плус” доо из Рупељева 03 број 350-291/2018 од 06.03.2019. године за изградњу МХЕ “Шенгоље” на реци Ђетињи у три КО Расна, КО Рупељево и КО Узићи.

[pdf-embedder url=“https://www.inicijativa.rs/wp-content/uploads/2020/01/LU-EnergoIzvorPlus-MHE-Sengolj-za-objavljivanje-1.pdf“]

Еколошко удружење “Рзав” из Ариља у сарадњи са Департманом за биологију ПМФ Крагујевац извршили су процену утицаја изграђених МХЕ (на рекама Власини, Јошаници, Приштавици и Грачаници) на животну средину и дошли до резултата који указују да изградња МХЕ има изузетно негативне последице по животну средину, које се огледају у сувим водотоцима испод водозахвата, угрожавању извора за водоснабдевање, деструкцији речних корита и приобаља, смањењу популације биљних и животињских врста и утицају на квалитет живота локалног становништва.

Иницијатива за Пожегу, овај пут заједно са Светском организацијом за природу WWF Adria, упућује захтев свим релевантним факторима Општине Пожега да се измени Просторни план Општине Пожега са циљем да се забрани изградња МХЕ на територији целе општине и да се, наравно, раскине Протокол о сарадњи са ПД “КРИСНЕВ МХЕ” ДОО Београд.
[pdf-embedder url=“https://www.inicijativa.rs/wp-content/uploads/2020/01/hgfhfg_0002.pdf“]
Становници општине Пожега неће дозволити изградњу МХЕ на својим рекама!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.