fbpx

Заштитимо шуму Стрмца – Међународни дан шума

Данас је 21.март, дан када се обележавају три еколошка празника – Дан шума, Дан дрвећа и Дан садње. Светски дан шума се обележава  у целом свету од када је установљен (1971.), на предлог Европске пољопривредне конфедерације, а ГС Уједињених нација га је 2012. преименовала у Међународни дан шума и донела резолуцију о њиховом очувању.

Свесни да је политика очувања шума и биодиверзитета једно од најважнијих питања савременог друштва, богате земље су покренуле акције и законске регулативе у тој области. И Србија је 2003. (на Четвртој министарској конференцији о очувања шума) била  један од потписника, све у циљу да се подржи концепт одрживог газдовања шумама и да се спречи њихова прекомерна и агресивна сеча. На линку можете погледати саопштење Министарства екологије (од прошле године), где је све лепо и исправно написано, осим што се у пракси (у Србији) све другачије ради.

Све је одлично и исправно објаснило ресорно Министарство, међутим – у пракси је прича потпуно другачија.

У прилог томе, Иницијатива за Пожегу је од забринутих грађана добила апел да алармирамо јавност о НЕКОНТРОЛИСАНОЈ И БЕЗОЧНОЈ СЕЧИ ШУМЕ на Стрмцу.

Добили смо и фотографије и незваничну изјаву радника који је то јуче радио, да он ,,само ради, ништа не зна, то је државна шума и дрва иду за синдикат“.

Иницијатива ће тражити званичне податке о овом случају, јер је и то једна од области у којој покушавамо да радимо на добробит града и грађана.

Тако је било и са успешном акцијом да се спречи сечење борова у парку Борјак.

Позивамо грађане да подрже сваку акцију заштите и одбране природних ресурса наше општине, да бисмо наредним генерацијама оставили што здравију средину за живот.

Нико нема право да уништава оно што је власништво сваког од нас!

Срећан Међународни дан шума у Србији!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.

Изборник