fbpx

ЗИМСКО ОДРЖАВАЊЕ ПУТЕВА И УЛИЦА У ОПШТИНИ ПОЖЕГА

Ове зимске сезоне снег је изненадио путаре 10. јануара. Због лоше очишћеног града а, и одређених села, Иницијатива је реаговала 11. јануара. Било је и коментара да нисмо фер јер „прозивамо“ МИНКОП доо Пожега, а они не чисте град, већ села. Да би се избегле нејасноће и дошло до истине ко, када, како и за које новце чисти снег, Иницијатива је 13. јануара упутила ОУ Пожега Захтев за приступ информацији од јавног значаја. Од 13. до 18. јануара дописивали смо се са Општином Пожега и стручним службама. За похвалу је брзо одговарање на наш захтев, али смо комплетну информацију добили из ТРИ пута. Гомила документације.

 

Како најкраће објаснити свима нама шта се ради? Да покушамо:

1. ГРАД


– Одлуком Општинског већа ЈКП НАШ ДОМ ПОЖЕГА је носилац „искључивог права за обављање делатности“ поред осталог и „зимског одржавања улица и тротоара у насељеном месту Пожега“.
Уговор између ОУ Пожега и ЈКП Наш дом Пожега потписан је 15.01.2021. године (у тренутку док се Иницијатива ,,дописује“ са Одељењем за инвестиције, јавне набавке и развојне пројекте) и примењује се од 1.1. до 31.12.2021.г.
– Цена уговора је 39.000.000,00 динара. Цене су исте као прошлогодишње и дате су за дефинисану квадратуру као цена рада по сату било људи, било машина. Плаћање се врши месечно по испостављеним ситуацијама.
– Град се чисти према од Скупштине усвојеном Програму рада и Програму зимског одржавања.
– Надзор врши Одељење за инвестиције, јавне набавке и развојне пројекте.

2. СЕЛА


– По спроведеној јавној набавци, закључен је Уговор за „радове на зимском одржавању улица и путева на територији општине Пожега“ 26.11.2020.г. између ОУ Пожега и предузећа МИНКОП ДОО Пожега.
– Цена уговора је 11.063.035,50 динара без ПДВ-а. Цене су дате у Понуди, по правцу и километражи са чишћењем снега и подасипањем. Плаћање се врши по испостављеним ситуацијама.
– Села се чисте према од Скупштине усвојеном Програму рада и Програму зимског одржавања.
– Надзор врши Одељење за инвестиције, јавне набавке и развојне пројекте.

Да коментаришемо цене, нема вајде. Да коментаришемо непоменуте у уговору подизвођаче МИНКОП-а (ПАНЕКСПРЕС Лучани), нема вајде. Свима је јасно откуд Панекспрес.

Оно што можемо јесте следеће:

  1. Апелујемо на стручни надзор да поштено и професионално обави свој посао. Не дозволите корупцију.
  2. Апелујемо на грађане да без икаквог страха захтевају добро очишћене тротоаре, улице и путеве, јер то плаћамо 50.000.000,00 динара.
  3. Захтевамо од ОУ Пожега да јавно и транспарентно објављују све документе од јавног значаја на званичном сајту Општине.

 

1 коментар. Leave new

  • Ja sam iz Zdravcica. 6 km odaljeno od centra grada. I sama sam vozac. Zimi moramo da posipamo pepeo da bi mogli bezbedno da dodjemo svojim kucama. Prosle godine je jedan taksista sleteo sa seoskog puta zamalo pa u provaliju zbog leda. Nikad u zivotu videli cistac nismo kroz selo. Sve su se seoski domacini skupljali i organizovano cistili sto puteve zimi sto leti kosili pored puta. Od opstine nikad nista. Ne podrzavam nijednu politicku partiju govorim kao covek iz naroda. Bar osnovno nesto moze da se uradi. A o udarnim rupama da ne govorim. Sreca pa su se setili pred zimu bar udarne rupe da okrpe a i to je drzi bure vodu dok majstori odu. Kao i na svim prometnim saobracajnicama sto urade pa za 15 dana na istom mestu jos vecarupa nego sto je bila. Zamolila bih vas da ostanem anonimna. Jer ne mogu da se raspravljam da budalama. Hvala unapred.

    Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.