ЗИМСКО ОДРЖАВАЊЕ ПУТЕВА И УЛИЦА У ОПШТИНИ ПОЖЕГА

Ове зимске сезоне снег је изненадио путаре 10. јануара. Због лоше очишћеног града а, и одређених села, Иницијатива је реаговала 11. јануара. Било је и коментара да нисмо фер јер „прозивамо“ МИНКОП доо Пожега, а они не чисте град, већ села. Да би се избегле нејасноће и дошло до истине ко, када, како и за које новце чисти снег, Иницијатива је 13. јануара упутила ОУ Пожега Захтев за приступ информацији од јавног значаја. Од 13. до 18. јануара дописивали смо се са Општином Пожега и стручним службама. За похвалу је брзо одговарање на наш захтев, али смо комплетну информацију добили из ТРИ пута. Гомила документације.

 

Како најкраће објаснити свима нама шта се ради? Да покушамо:

1. ГРАД


– Одлуком Општинског већа ЈКП НАШ ДОМ ПОЖЕГА је носилац „искључивог права за обављање делатности“ поред осталог и „зимског одржавања улица и тротоара у насељеном месту Пожега“.
Уговор између ОУ Пожега и ЈКП Наш дом Пожега потписан је 15.01.2021. године (у тренутку док се Иницијатива ,,дописује“ са Одељењем за инвестиције, јавне набавке и развојне пројекте) и примењује се од 1.1. до 31.12.2021.г.
– Цена уговора је 39.000.000,00 динара. Цене су исте као прошлогодишње и дате су за дефинисану квадратуру као цена рада по сату било људи, било машина. Плаћање се врши месечно по испостављеним ситуацијама.
– Град се чисти према од Скупштине усвојеном Програму рада и Програму зимског одржавања.
– Надзор врши Одељење за инвестиције, јавне набавке и развојне пројекте.

2. СЕЛА


– По спроведеној јавној набавци, закључен је Уговор за „радове на зимском одржавању улица и путева на територији општине Пожега“ 26.11.2020.г. између ОУ Пожега и предузећа МИНКОП ДОО Пожега.
– Цена уговора је 11.063.035,50 динара без ПДВ-а. Цене су дате у Понуди, по правцу и километражи са чишћењем снега и подасипањем. Плаћање се врши по испостављеним ситуацијама.
– Села се чисте према од Скупштине усвојеном Програму рада и Програму зимског одржавања.
– Надзор врши Одељење за инвестиције, јавне набавке и развојне пројекте.

Да коментаришемо цене, нема вајде. Да коментаришемо непоменуте у уговору подизвођаче МИНКОП-а (ПАНЕКСПРЕС Лучани), нема вајде. Свима је јасно откуд Панекспрес.

Оно што можемо јесте следеће:

  1. Апелујемо на стручни надзор да поштено и професионално обави свој посао. Не дозволите корупцију.
  2. Апелујемо на грађане да без икаквог страха захтевају добро очишћене тротоаре, улице и путеве, јер то плаћамо 50.000.000,00 динара.
  3. Захтевамо од ОУ Пожега да јавно и транспарентно објављују све документе од јавног значаја на званичном сајту Општине.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.

Изборник